“Putovanje Europom” naziv je životnog projekta Bjelovarčanina Darka Krivaka koji se prije 13-ak godina upustio u pravu avanturu. Na poticaj sina Andreja, krenuo je graditi maketu Ditzingena, nakon nekog vremena na red je došao i Graz, a sada slijedi izrada makete željeznice koja kroz Švicarsku spaja Njemačku i Italiju.

-Kao dječak imao sam tračnice, lokomotivu i tri vagona, a kada sam čistio kuću, krenuo sam to baciti, no tada mi je sin rekao kako bi bilo lijepo da od toga napravim nešto za uspomenu. U tom trenu sam odlučio da će tako i biti, no da to što ću napraviti zaista mora biti posebno. Budući da sam kroz obrazovanje imao dosta tehničke kulture što mi je bio odličan temelj, moja avantura je mogla započeti – kaže nam Krivak koji je krenuo s gradnjom makete njemačkog gradića u kojem je svojevremeno živio s obitelji.

Sve na svom mjestu

-Pazio sam na sve. Svaka kuća, zgrada, željeznička postaja, jezero, ceste, vinogradi i drveće su na svom mjestu. Kada biste došli u taj gradić, točno biste ga mogli prepoznati prema ovoj maketi. Osim samih građevina i prijevoznih sredstava, što su jedini kupljeni dijelovi, moja maketa ima i rasvjetu, ali i zvukove pa uz nju lako možete zamisliti da ste tamo – kaže naš sugovornik, koji je inače i član Udruge maketara u Zagrebu, te otkriva kako je došao na ideju napraviti maketu Graza.

-Kumovi su nas vodili u taj predivni austrijski grad, ali su mi rekli da nikada neću napraviti maketu Graza, a ja sam baš u inat tome odlučio započeti gradnju nove makete. Danas, nekoliko godina nakon toga, imam Graz u malom. Svaka lampa, stube, hoteli, zvonik, kao i sve druge turističke atrakcije kojim se Graz diči sada su dio moje makete. Posla je bilo dosta, a da bih sve uspio napraviti kako sam zamišljao po zidu sam polijepio fotografije gradova, ali i gledao video zapise ne bi li što vjernije prikazao ove gradove – pojašnjava Krivak otkrivajući od čega je napravljena njegova maketa.

Prije svega, riječ je o 67 kilograma gipsa, ali i 70 metara električnog kabla koji povezuje sve ono što se pokreće i pali na struju. Osim toga, korišteni su različiti uporabni predmeti koji su u maketi dobili posve drugu svrhu. Tako je žlica za juhu pretvorena u cvjetni aranžman, kutijice od špiceva za šestar su postale lampe, a spužve za suđe mljevene u mlincu za kavu danas su travnjaci i čempresi. Sada, kada su njemački i austrijski dio posve dovršeni, na red dolazi i dio koji će prikazati ljepote Švicarske, a ovoga puta neke biti riječ o nekom urbanom središtu, već o pruzi.

Slijedi Švicarska

-Napravit ću dio željeznice koja prolazi kroz različite švicarske krajolike te je danas pod zaštitom UNESCO-a. Nadvožnjak je već spreman, no to je tek početak. Koliko će mi to za sve skupa trebati vremena, teško je reći jer nije mi cilj što prije završiti, već napraviti što vjernije i bolje – otkriva nam ovaj poštar kojeg preko tjedna možete susresti kako raznosi poštu po Bjelovaru i okolici, dok su vikendi rezervirani za njegov hobi.

-Kada ljudima pokažem što radim neki se zanimaju, a nekima je to samo igrarija, no mene izgradnja makete opušta. Danas je ona velika 4,5 metara puta 1,1 metar, no kada sve bude gotovo produljit će se na šest metara. Za sve to potrebno je puno strpljenja i preciznosti, no ja u tome uživam – zaključuje naš sugovornik koji je do sada izradio i brojne manje makete kao što su jaslice, ali i lampe od različitih predmeta kao što je drvo breze ili pak stare pločice, dijelovi bačve pa čak i školjke. Tu su i slike na platnu, šalice, ormari, različite figurice pa čak i ukrašeno ogledalo koje u hodniku obiteljske kuće ponosno dočekuje svakog njihovog gosta. Crtu za umjetnost naslijedila su i djeca pa tako Ana, Andrej i Antonija imaju pregršt radova kroz koje pokazuju koliko su talentirani.