Život u zgradi nužno za sebe veže zajednički račun i to onaj stambene pričuve. No, tvrde upravitelji, iznosi koji se prikupe dovoljni su tek za neke sitnije popravke. Kapitalnije investicije, poput fasada, stolarije i krovišta, nemoguće je izvesti bez kredita. Mario Brestovečki iz Beminga, tvrtke koja upravlja s 200-tinjak bjelovarskih stambenih zgrada, potvrđuje kako je to jedini način da se u kratkom vremenu prvenstveno priskrbe velike energetske uštede, ali i urede fasade koje nerijetko znaju biti prijetnja prolaznicima.

Zgrada u Niskoj ulici

U godini na izmaku, ističe, sustavno se išlo u obnovu fasada, a taj veliki posao kada je Beming u pitanju najbolje se ogleda na bjelovarskom Korzu. Vanjsko uljepšavanje još jedino predstoji zgradi na uglu Supilove i I.V. Trnskog, sve ostale u njihovoj mjerodavnosti su obnovljene.
– Riješeno je pet do šest krovišta, kao što je slučaj sa zgradama na Matoševom trgu i sada su i tamo u kratkoročnim planovima i fasade. No, kako takvi veliki zahvati ovise isključivo o volji većine u zgradama na nekim drugim lokacijama ne uspijevamo primijeniti način koji je jedini moguć. Trenutačno imamo 30-tak kredita i to na oko pet godina, a kamata je ispod šest posto i već u trećoj sezoni grijanja se isplati, jer iznos pričuve bude manji od uštede na grijanju – uvjerava Brestovečki.

Obično su to iznosi od oko 200-tinjak tisuća kuna, kao što je primjerice slučaj sa zgradom u Niskoj 10 koja je među prvima na redu, čim osvane proljeće. Da starija gradnja nije nužno jedini kriterij hitnoće dokazuje pak zgrada u dvorištu u Franjevačkoj ulici. Iako novija, loša izvedba iziskivala je obnovu. Novčano svakako najveći zahvat jest onaj koji u kratkom roku čeka stanare u Naselju kralja Zvonimira 2. Iz Fonda energetske učinkovitosti projektom kojim se jamči čak 70 postotna energetska ušteda uspjelo se priskrbiti bespovratnih 2,8 milijuna kuna, pa će do ukupne investicije od 4,5 milijuna kuna, u kojoj će se dogoditi potpuna preobrazba zgrade, kotlovnice i osvanuti solarni paneli, stanari sudjelovati s 40 posto svoga novca.

 Stanje u Agrokoru

– Uz tu zgradu uspjeli smo od Fonda dobiti i 200 tisuća kuna za fasadu na zgradi u Ulici Milana i Naste Rojc. No, nažalost čini nam se da novih takvih natječaja neće biti još oko dvije godine, budući da je država odlučila sav iznos od 750 milijuna kuna rasporediti, pa je pitanje kada će se opet takva prilika ukazati. U svakom slučaju mi se javljamo na sve raspoložive natječaje – ističe Brestovečki. U idućoj sezoni grijanja svojim bi se računima mogli obradovati i stanari bjelovarskog nebodera. Projekt gradnje potpuno novog postrojenja kotlovnice odavno je spreman, no ostvarenje je zakočilo stanje u Agrokoru. Dio cijevi, kaže Brestovečki, prolazi Konzumom, a za to trenutačno nema odgovorne osobe koja zahvat može odobriti. Inače, riječ je o investiciji od oko milijun kuna.