Obitelj Đipalo već se se više od trideset godina na svom obiteljskom gospodarstvu u Šandrovcu bavi tovom junadi. Supružnici Marina i Željko spadaju među uspješne mlade poljoprivrednike našeg kraja, koji su odlučili ostati na selu i nastaviti obiteljsku tradiciju. Kada su se oženili, Marina je ostavila posao u Đurđevcu, a Željko posao u „Metalpoduktu“. Nisu željeli da obiteljsko gospodarstvo propadne. Kako kažu, danas im zbog toga nije nimalo žao.
-Radi se od jutra do navečer. Nije uvijek lako, no zadovoljni smo – pričaju nam u ugodnom okruženju svog obiteljskog doma supružnici Đipalo.

 Zaokružena proizvodnja

Pridružio nam se i 74-godišnji Slavko Đipalo, Željkov otac, koji je i započeo s tovom junadi. Godišnje na farmi utove 60 grla i imaju zaokruženu proizvodnju. Na 30 hektara zemlje siju kukuruz, ječam i tritikal odnosno sve ono što im je potrebno za prehranu i tov. Osim stoke i njiva, imaju i tri vinograda, s ukupno tri tisuće trsova. Tu je i 200 komada lješnjaka te vrt u kojem Marina sadi sve što im treba u domaćinstvu.
-Nama nikada nije dosadno. Ustajemo oko pola sedam ujutro, a čitav dan nam je ispunjen poslom. Sve je stvar organizacije pa se nađe i vremena za neke druge aktivnosti – pričaju nam naši domaćini. Tako je 74-godišnji Slavko tajnik Udruge umirovljenika, Željko je predsjednik općinske Udruge vinogradara, a Marina je aktivna u Udruzi seoskih žena. Baš u vrijeme našeg posjeta Marina i Željko su se vratili s izleta na Brijune koji je organizirala Udruga. Spomenimo da je 2010. Marina bila i treća u izboru za najuzoritiju seosku ženu u županiji.

Zadovoljni životom

U poslu im puno pomaže mehanizacija koju imaju. Tu su četiri traktora i ostala mehanizacija za obradu zemlje.
-Šteta je što nema nikakvih projekata i subvencija za poljoprivrednike starije od 40 godina. Mladi mogu dobiti i do 50 tisuća kuna, mala gospodarstva do 15 tisuća, a srednja generacija ništa – tuži se Slavko, dodajući kako bi im takve potpore pomogle da obnove mehanizaciju i urede staju. Kako ističu, nisu ušli ni u program poticaja za teške uvjete obrade, iako im se zemlja nalazi na lošem terenu. Brdovita je i teška za obradu. Ipak, Đipalovi su zadovoljni. Posebno su ponosni na njihovo troje djece koji im pomažu u svemu