Sve je spremno za prvu rekreativnu subotu koja će se u sklopu projekta “Živjeti zdravo” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održati na bjelovarskom Boriku. Prvi sastanak zakazan je za ovu subotu, 27. veljače, s početkom u 10 sati, a što točno očekuje sve one koji požele sudjelovati u aktivnostima koje se kriju iza naziva aktivnosti “Hodanjem do zdravlja” otkrio je profesor kineziologije Nikola Kovaček.

Rekreacija i društvo

-Sve oni koji nam se odluče pridružiti očekuje, prije svega, lijepa priroda, kao i 30 do 60 minuta efektivnog rada. Osim samog zagrijavanja, tu je i šetnja Borikom uz različite intenzitete hodanja, ali i dobro društvo, kao i odgovori na pitanja vezana uz zdrave navike – pojasnio je Kovaček dodavši kako će se ovakve aktivnosti na bjelovarskom Boriku provoditi svake subote od 10 sati, a osim našeg sugovornika, vodit će ih legenda bjelovarskog rukometa Željko Vidaković.

-Ove aktivnosti namijenjene su svim građanima koji se kroz rekreaciju žele družiti. Stoga pozivamo sve da nam se pridruže jer zdrav način života svima nam treba biti na prvom mjestu – kazao je Kovaček.

Inače, u sklopu projekta ‘Živjeti zdravo’ pod vodstvom epidemiologinje Sanje Musić Milanović Hrvatski zavod za javno zdravstvo dostavio je lokalnim tijelima opremu za hodaće staze koje će biti implementirane u svim hrvatskim županijama, a kod nas će to biti upravo na Boriku.

Grupno hodanje uz stručno vodstvo

-Na taj način građanima će biti omogućeno da se uključe u redovito i organizirano grupno hodanje uz stručno vodstvo. Svojim radom Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja promovirati hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jača svijest i posebno motivira tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje – kažu iz Zavoda napominjući kako se o zdravlju treba brinuti od najranije dobi, a kako bi se stvorili preduvjeti da tjelesno aktivno dijete odraste u tjelesno aktivnu odraslu osobu, važno je njegovati redovite zdrave navike poput hodanja.

-Za one koji se pitaju zašto baš hodanje, treba naglasiti činjenicu da je to iznimno važna, a ujedno i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost. Mnogobrojne su prednosti hodanja jer ono ne zahtijeva posebne vještine i specijaliziranu opremu te je jednostavno za provedbu i dostupno svima. Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak posve dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika – zaključuju iz Zavoda