Zahvaljujući niskim temperaturama, u bjelovarskom kraju ovih je dana i službeno otpočela sezona svinjokolje. Prošle nedjelje iz tog je razloga bilo živo i kod Dubravka Dolovskog u Klokočevcu, kod kojeg se okupila rodbina, kumovi i susjedi. To je glavom platila krmača teška više od 200 kg. Posao je potrajao od jutra sve do kasnih noćnih sati, no uigrana ekipa, koja se okupi svake godine, i ovaj put je sve obavila na opće zadovoljstvo.

Savršene kobasice

-Kod nas se svinjokolja započinje rano ujutro rakijicom. Za glavni dio posla poslije klanja, onaj mesarski, zaduženi su kumovi Božo Lacković i Vlado Križan, koji to obavljaju vrlo brzo i stručno, na poseban „klokočevački način“. Špek se reže za čvarke i topljenje masti, za što je zadužena supruga Jasenka. Od ovako velike svinje očekujemo oko 120 litara masti – kaže domaćin Dubravko Dolovski.
Dio mesa priprema se za izradu mesnih kobasica, dok se posebno obrađuje krv te kuhaju sastojci za krvavice. Glavni majstori za mesne kobasice su upravo kumovi Božo i Vlado.

-Za ukusne „mesnjače“, da ne budu ni preslane ni preljute, najvažnije je dobro tempirati smjesu. U nju obavezno ide kvalitetno meso od lopatice, koje se sitno nareže, pa melje te začini paparom, solju, paprikom. Omjer je stara obiteljska tajna koju ne možemo otkriti javno – pričaju nam dobro raspoloženi kumovi. Kobasice se, kako je i red, odmah peku kako bi se svi sudionici svinjokolje mogli uvjeriti da su majstori posao obavili kako valja. Inače, kobasice će se ostaviti na „jednom dimu“ i potom na zraku pa će se konzumirati tijekom zime. Nekada su ih Dolovski znali i sušiti, a za to ih je trebalo staviti na tri do četiri dima.

 Rastu cijene svinja

Inače, kako saznajemo od Dubravka Dolovskog, svake godine za svoje potrebe njegova obitelj othrani veliku svinju za klanje. Dolovski smatra kako je to daleko bolji i isplativiji način pripreme mesa za zimu nego li da svinjetinu kupuje u mesnicama po potrebi.

-Isplativo je to onima koji imaju za to mogućnosti i sve svoje za ishranu odnosno tov svinje, dok onima koji nemaju uvjeta za to preostaje jedino kupovina svinjetine po mesnicama ili nabava na sajmu – slaže se B. Lacković.

A kad je riječ o cijenama bekona ovih dana se na sajmovima u Rovišću, Bereku i Kapeli, ona se kreće od 12 do 13 kuna za kilogram žive vage, dok je odojcima cijena između 14 i 16 kuna. I dalje su najjeftinije krmače, doznajemo od Ivana Kovačevića, voditelja sajma u Rovištu. Ondje su se ovih dana mogle kupiti već za devet kuna po kilogramu žive vage. No, cijena svinja bi s dolaskom blagdana, doznajemo, trebala rasti.