BJELOVAR – U nedjelju, 28. listopada u 3 sata ujutro pomiče se kazaljka jedan sat unatrag i na taj način počinje zimsko računanje vremena koje će trajati do 31. ožujka 2019. godine. No, vrlo je izgledno da će ovo biti posljednje pomicanje sata iako će završnu riječ imati Europski parlament i Vijeće Europske unije. Naime, Europska komisija objavila je u rujnu prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji 2019. godine, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Prijedlog je iznesen nakon što je EU provela anketu u kojoj je sudjelovalo više od 4 milijuna ljudi i čak 84 posto njih protivi se praksi pomicanja sata. U anketi je sudjelovao iznimno mali broj građana Hrvatske tako da je teško reći koje je pravo mišljenje naših građana.

Što kažu stručnjaci?

Švedski znanstvenici, proučivši podatke o tisućama pacijenata unatrag dvadeset godina, zaključili su da broj srčanih udara opada u tjednu nakon vraćanja sata unazad za 21 posto. Situacija je obrnuta u proljeće – stopa srčanih udara raste u sedam dana poslije pomicanja sata unaprijed.

Također, prelazak na zimsko računanje vremena može biti povezan sa sezonskim poremećajem raspoloženja, odnosno jesenskom depresijom. Zbog kraćeg dana tj. manje dnevnog svjetla neki bi mogli osjetiti simptome, kao što su manjak energije, bezvoljnost, jači apetit, poremećaje spavanja, pojačanu želju za slatkim i smanjenu spolnu aktivnost.

U zimskom računanju vremena obitelji se više druže i razgovaraju što rezultira boljim odnosima i kvalitetnijim provođenjem zajedničkog vremena. Organizmu lakše pada prelazak na zimsko, nego na ljetno vrijeme jer očito je manji napor spavati duže, nego kraće.