Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine sudjelovala je u Zimskom prebrojavanju ptica vodarica koje se provodilo na ribnjacima a trajalo je dva dana.

Podsjetimo, zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) odvija se svake godine sredinom siječnja u 143 zemlje svijeta, a organizira ju svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International. Riječ je o akciji volonterskog karaktera koja predstavlja najveći i najstariji monitoring program na svijetu.

Zaleđeni ribnjaci

Provodi od 1967. godine, a Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. godine. U Zimskom prebrojavanju ptica Javna ustanova Priroda BBŽ sudjeluje od 2017. godine, pa je tako i ove godine zajedno s Darkom Podravcem, članom udruge Biom, IWC proveden 16. siječnja na području ekološke mreže HR1000009 Ribnjaci uz Česmu i HR2000440 Ribnjaci Siščani i Blatnica. Zbog velike hladnoće 90 posto vodenih površina na ribnjacima bilo je zaleđeno, pa je uočen nešto manji broj ptica na njima nego proteklih godina pri zimskom prebrojavanju. Prisustvo vrsti kao što je utva (Tadorna tadorna) i šljuka kokošica (Gallinago gallinago) te prelet većeg broja ptica u jatima poput velikog vranca (Phalacrocorax carbo), crvenokljunog labuda (Cygnus olor), sive čaplje (Ardea cinerea) te divljih pataka (Anas platyrhynchos) ipak je popravilo dojam provedenog monitoringa.

Uočena i patka žličarka

Slijedećeg dana, 17. siječnja 2021. g. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica provedeno je i na području ekološke mreže HR1000010 Poilovlje s ribnjacima, odnosno na području HR200437 Ribnjaci Končanica. Uz sudjelovanje Javne ustanove prebojavanje je provodila Biljana Ječmenica iz udruge Biom, koja već duži niz godina na ovom području provodi monitoringe ptica. Hladni zimski uvjeti otežali su prebrojavanje ptica, ali unatoč tome uočene su vrste poput: liske (Fulica atra), divlje patke (Anas platyrhynchos), patke kržulje (Anas crecca), patke kreketaljke (Anas strepera), crvenokljunog labuda (Cygnus olor), sive čaplje (Ardea cinerea), a posebno je zanimljivo prisustvo patke žličarke (Anas clypeata).

Treba napomenuti i da je cilj ovog dugogodišnjeg projekta bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. Mjesec siječanj pogodan je za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini i smatra se da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, te da je na tim mjestima njihova koncentracija najveća. Također, ptice tada još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja. Dugogodišnjim skupljanjem podataka dobivaju se procjene veličine populacija ptica kao i njihovi trendovi koji služe kao podloga za pravovremenu zaštitu vrsta i staništa.

Neobična priča o ‘udomaćenom’ labudu

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije potkraj krajem prošle godine spasili su crvenokljunog labuda koji je „zapeo” na lokalnoj cesti. Naime, nije neobično da mladi labudovi zamijene cestu za vodenu površinu i više ne ne mogu poletjeti. Labud po kojega je došao glavni čuvar prirode Javne ustanove, srećom, nije bio ozlijeđen, a zbrinut je na ribnjaku u Derezi gdje je svakodnevno hranjen i pažen. Iz Javne ustanove kažu i kako mu je omiljena poslastica bila zelena salata te da je svakoga dana dočekivao svoje hranitelje sve dok 15. siječnja ove godine, 20-ak dana nakon što je pronašao novi dom na ribnjaku u Derezi, nije odlučio odletjeti.

No, priča o labudu svoj nastavak dobila je već deset dana kasnije kada se labud vratio na ribnjak. Što ga je natjeralo na povratak od života u divljini sa svojom vrstom, u Javnoj ustanovi mogu samo nagađati.

– Možda nedostatak hrane, loša prilagodba, ali kako bilo, mi vjerujemo da mu je nedostajao dom – mjesto gdje se je osjećao sigurno, maženo i paženo uz najdražu hranu, salatu. Kakav je tretman je imao, ne čudi što se vratio. Je li to zauvijek ili samo privremeno, vrijeme će pokazati, a vi očekujte nove informacije o našem najdražem labudu – napisali su djelatnici Javne ustanove na svojem blogu. Najnovije informacije o „udomaćenom” labudu i ostalim dogodovštinama, ali i značajnim projektima Javne ustanove možete pronaći na internetskoj stranici www.zastita-prirode-bbz.hr.