U raskoši adventskog ozračja prekograničnih odredišta prošle je godine uživalo oko dvije tisuće Bjelovarčana, doznajemo u gradskoj putničkoj agenciji Molnar Travel. Računa li se kako je u pitanju tek jedna u nizu adresa na kojima se može osigurati putovanje s dužim ili kraćim boravkom na nekome od mjesta ucrtanih na bogato premreženoj karti turističkih „delicija“, nameće se zaključak kako unatoč svakodnevnoj jadikovki o praznim džepovima, u Bjelovaru živi i respektabilna brojka hedonista za koje vrijedi ona stara, „ima se, može se.“

 Uživanje na kredit

Doduše, bilo da je riječ o Budimpešti, Beču, Amsterdamu, Parizu ili Sarajevu, u većini slučajeva vrijedi već uvriježeno pravilo „peglanja“ kartica, pri čemu su putničke agencije već poslovično široke ruke nudeći otplatu i do 24 mjeseca. Veći, ili barem lanjski, učinak ugovorenih adventskih putovanja, u spomenutoj agenciji očekuju i ove sezone, tim prije što je broj turističkih putovanja u inozemna odredišta preko cijele godine u uzlaznoj putanji.
-U vrijeme adventa, što uključuje putovanja vikendom, višednevne boravke ili samo dočeke Nove godine, nudimo 30-ak programa.

Do sada smo već sklopili desetak ugovora, no sudeći po brojnim pozivima i upitima građana, očekujemo dobru sezonu – potvrdila je za Bjelovarac zaposlenica Manuela Kravaica. Dodaje kako za sada Bjelovarčani najveće zanimanje pokazuju za austrijska jezera, Budimpeštu, Amsterdam ili Sarajevo, a to su omiljena odredišta i za dočeke Nove godine. Zanimljivo, „sladokuscima“ adventskih putovanja, domaća turistička ponuda sasvim je izvan središta zanimanja.

U ovoj putničkoj agenciji, u manjoj mjeri posluju s ljubiteljima skijanja, za razliku od agencije Putovanja Plus, u kojoj već „punom parom“ ugovaraju ponude prijevoza i višednevne boravke, potvrđuje zaposlenica Mirela Kuharski.
-Skijaši su specifična skupina ljudi, koja će boravak na snijegu uvijek radije zamijeniti s ljetnim uživanjem na moru. Stoga su za zimsko uživanje od nekoliko dana spremni štedjeti čitavu godinu i odreći se odlaska na ljetovanje – kratko je opisala „profil“ ljubitelja zimskih radosti.

Skijaški klub

Bjelovarski skijaši većinom su okupljeni oko gradskog Kluba jer im je tako lakše i jednostavnije organizirati zimovanje. Ove su godine na zajedničkom sastanku odlučili sve prepustiti u Mireline ruke, koja će im organizirati boravak u francuskom skijalištu Walmenier.

-Klub okuplja stotinjak članova, ali po slobodnoj procjeni, u samome gradu, uključujući cijele obitelji, ima najmanje 200 naših sugrađana koji redovito odlaze na skijanje – procjenjuje predsjednik Mihael Rođak.

Premda je, kaže, opća percepcija javnosti kako užici u skijanju pripadaju samo onima s dubljim džepovima, to uopće nije točno. Pomnim planiranjem i pravodobnim odabirom željenog odredišta, štednjom preko godine, a nerijetko i posezanjem za obročnim otplatama, višednevni boravci na skijalištima dostupniji su no što se to misli. Stoga će pitanje, hoće li se i ove sezone u prekograničnim kolonama pronaći pokoji Bjelovarčanin, te ima li uopće u gradu onih s dijagnozom neizlječive infekcije skijanjem ili prigodnim turističkim putovanjima i ove godine, čini se, biti bespredmetno.