Dio naših sezonskih radnika s Jadrana preselio je ovih dana nešto sjevernije, i to ponajviše u austrijske skijaške centre. Naime, kako je objavljeno početkom prošle godine, ovoj je zemlji tijekom skijaške sezone potrebno oko 30.000 sezonaca i to ponajviše za poslove kuhara, konobara, spremačica i drugih hotelijerskih zanimanja. To je ujedno i idelana prilika mnogim nezaposlenima koji se u punjenju kućnog budžeta već godinama oslanjanju na sezonske poslove, a u nekoj dobroj kombinaciji mogu trajati gotovo cijele godine. Premda nema točnih podataka o tome koliko je radnika s područja naše županije krenulo put Alpa, prema nekim neslužbenim izvorima riječ je o njih stotinjak, i to pretežno onih koji su već ranije pronašli zadovoljavajuće destinacije kojima se godinama vraćaju.

No, ima i onih koji su se u potrazi za poslom i solidnom zaradom po prvi puta poslovno okušali u nekom od skijaških odredišta, poput Nine Cindrić iz okolice Bjelovara, koja od 21. prosinca prošle godine radi u okolici Salzburga, gdje će ostati do kraja sezone, a to znači 1. svibnja.

Oduševljena poslom

-Radim na radnom mjestu servirke i zaista ne mogu sakriti oduševljenje poslom i uvjetima, pa je već sada sigurno da ću i iduću zimu provesti na istom mjestu. Posao sam dobila putem austrijske burze rada, iako sam se nakon pregledavanja oglasa izravno javila poslodavcima s kojima je sve riješeno, od redovite plaće svakog petog u mjesecu, zdravstvenog osiguranja, do radnog vremena koje traje osam sati i minutu više od toga. Zbog toga se s popriličnom nelagodom prisjećam sezone u jednom našem jadranskom hotelu gdje sam često radila i po 13 sati – kaže Nina koja radi sezonske poslove od 2008. godina kada je završila trgovačku školu.

Plaća iz snova

Premda se o plaći ne govori javno, ipak smo pokušali doznati nešto više o njenoj visini, uspoređujući je s prosječnim primanjima za obavljanje ovoga posla u Hrvatskoj.

-Iznos ostaje tajnom, ali za novac koji ću zaraditi za boravka u Austriji, u Hrvatskoj bi trebala raditi devet mjeseci ili čak godinu dana. Još preciznije, ovdašnju mjesečnu plaću u nas bi zaradila za tri mjeseca – na kraju će