BJELOVAR – Na današnji dan točno prije 90 godina u Gašincima pored Đakova rođen je Željko Seleš. Osim što je profesor Seleš počasni građanin grada Bjelovara on je Otac, Sin i Duh sveti bjelovarskog rukometa. Živuća legenda i najtrofejniji trener ORK Partizana, kluba koji je i dan danas bjelovarska sportska ikona i klub koji je u svijetu proslavio ime Bjelovara.

Kako je rukomet početkom pedesetih godina prošlog stoljeća bio u velikoj ekspanziji i kako su gotovo svi gradovi u bivšoj državi željeli imati klub, tako je tada i Željko Seleš s prijateljima aktivno sudjelovao u osnivanju ORK Patizana, kluba koji će s njim na čelu kasnije pokazati trofejni. Naime, ORK Partizan zajedno s trenerom Selešem devet puta je bio prvak bivše države, šest je puta bio vice prvak, tri puta bio je osvajač Kup natjecanja, 1972. godine s legendarnih 19:14 bio je prvak Europe, a 1973. godine bio je finalist kupa europskih šampiona. Može li više od toga?

Osim tih veličanstvenih trofeja profesor Seleš odgojio je veliki broj sjajnih sportaša od kojih je puno njih postalo reprezentativcima, olimpijcima i rukometnim internacionalcima. Najveći od njih je Hrvoje Horvat Cveba koji nije zaboravio na rođendan svog prvog trenera.

-Željko Seleš je kao trener ORK Partizana osvojio sve što se u rukometu može osvojiti. Svi mi koji smo imali sreću da nam on bude trener možemo mu biti duboko zahvalni. Pored svojeg trenerskog znanja Seleš je imao i sjajnu kvalitetu da procijeni igrača. Naime, za koga je on kazao da ima talenta i da će biti dobar, taj je i uistinu postao veliki rukometaš. Odgajao nas je kao jednu veliku obitelj i mi smo ga uvijek doživljavali kao oca – kazao je Cveba

E, pa profesore sretan vam rođendan s željom da još puno godina hodate bjelovarskim ulicama.