Iznadprosječno visoke siječanjske temeperature pomaknule su i početak radova na orezivanju drveća pa su djelatnici bjelovarske tvrtke Marina, koja brine o gradskom zelenilu, krenuli u prve radove nešto ranije no prijašnjih godina. Tako je do sada novi izgled dobilo oko 1 263 stabla, čime je ovaj dio posla dovršen, no započeti radovi na sanacijskom uređenju velikih stabala i dovršenje orezivanja 5.206 stabljika ukrasnog grmlja, u gradskim parkovima naprasno je bilo prekinuto zbog snježnih padavina i niskih temperatura, što prema riječima rukovoditelja Ivana Šepovala ne znači kako nije bilo posla.

Ralice u pogonu

-Dio radnika bio je angažiran na čišćenju snijega i posipanju soli u parkovima, i s prvim zatopljenjem ponovo smo se vratili uobičajenom poslu uređenja grada. Proljetne dane očekujemo mirno, s obzirom smo tijekom jeseni u središnjem gradskom parku posadili 2.500 maćuhica i 1.500 tulipana koje ćemo tretirati na već uobičajeni način, dok smo lani odlučili na nekim drugim parkovnim površinama posaditi isključivo maćuhice – kaže Šepoval.

Prema programu Gradskog vijeća, ove je godine povećan opseg poslova, tako da trenutno ova tvrtka, uz ostalo, redovito kosi i 65 hektara zelenih površina, skrbeći istodobno i o sadnji drveća.

Pomlađivanje parkova

-U rekreacijskom centru Borik tijekom posljednjih nekoliko godina posađeno je šest crnih borova, a ukupnim programom na području grada predviđena je sadnja oko 200 stabala crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, uključujući i formiranje novog drvoreda na istočnoj zaobilaznici. Uz to, u gradskom parku stara stabla kestena zamjenjujemo mladicama, što smo učinili i u Hebrangovoj ulici, gdje je na mjestu vremešnijih, posađeno pet novih lipa – dodaje.

Prema očekivanjima, središnji bjelovarski park trebao bi spektrom različitih boja cvijeća bljesnuti oko Uskrsa, kao što je to već postalo tradicijom u novom i sustavnijem pristupu uređivanja gradskog zelenila.