Prema odluci Vlade RH, početkom ove godine PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se sa 25 na pet posto, što će utjecati i na maloprodajne cijene. Kako je „pred vratima“ sezona gripe, zasigurno je dobra vijest za sve one koji pribjegavaju „samoliječenju“ smanjenje cijena dijela lijekova za prehladu, kapi za nos i niz drugih, koji će u prosjeku pojeftiniti za 18 posto. Naime, sadašnje cijene analgetika i antipiretika kreću se između 20 i 40 kuna pa će nakon primjene manje stope PDV-a koštati oko 30, dok će se prema sadašnjim izračunima lijekovi za ublažavanje prehlade prodavati po 10 kuna nižoj cijeni.

Istodobno, nameće se pitanje, znači li najava nižih cijena i novi stampedo prema ljekarnama jer dosadašnji podaci o potrošnji i dalje sežu do neslućenih visina. Takav scenarij ne predviđa mag. pharm. Željka Ferenčak koja ipak drži kako je među 466 lijekova još uvijek puno onih koji se izdaju na recept, što znači da podliježu i do sada standardnom PDV-u od pet posto.

Cjenovni labirint

-Bezreceptni lijekovi i dalje ostaju prvim izborom u slučajevima blažih tegoba, čime se ujedno i rasterećuju liječničke ordinacije, ali se izdaju u nešto manjim vrijednostima. Tako je, primjerice, bez recepta moguće kupiti „brufen“ od 200 i 400 miligrama, ali za nešto više doze potreban je recept. No, traženi lupocet će zadržati dosadašnju cijenu, ali zato će pojeftiniti „lupocet flu“. Uoči najavljenog pojeftinjenja također primjećujemo i kako pojedini proizvođači, šaljući nove pošiljke povećavaju cijene, kako bi nakon 1. siječnja ipak nešto zaradili – kaže Ferenčak.
Pri tome ujedno upozorava da i uzimanje lijekova bez recepta također podliježe ljekarničkoj provjeri.

Oprez u vlastitoj dijagnostici

-Kod lijekova poput „prostamola“ ipak savjetujemo liječnički pregled, dok u uzimanju preparata na kojima je naznačeno kako su dodatak prehrani savjetujemo oprez jer kao stručnjaci za lijekove ipak nemamo cjelokupnu zdravstvenu sliku potrošača koji posežu za tim pripravcima – zaključuje Ferenčak.

Milijuni za lijekove
Premda lanjska izvanbolnička potrošnja u odnosu na prethodnu godinu bilježi blagi pad, Ž. Ferenčak tvrdi, kako nije riječ o manjem posezanju za lijekovima, već smanjenom broju osiguranika kojih je početkom prosnica u našoj županiji registrirano 108 tisuća. Novčano, u BBŽ je lani za lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sustav utrošeno 23,2, živčani 20,5, a respiratorni 10,7 milijuna kuna.