U Hrvatskoj oko 3.000 ljudi godišnje umire od raka pluća, preko 2.000 od debelog crijeva te više od tisuću žena gubi bitku s rakom dojke. Kako je u pozadini ovih tamnih brojki duboko ukorijenjena nedovoljna osviještenost javnosti o golemu utjecaju preventivnih pregleda, u Hrvatskoj je preko županijskih Zavoda za javno zdravstvo 2006. godine pokrenut Nacionalni program probira za rano otkrivanja raka dojke, 2009. debelog crijeva te 2012. vrata maternice. Stručnjaci su procijenili kako bi se motivacijskim pozivima sa zakazanim terminima za pregled koji će najrizičnijoj dobnoj populaciji stizati u njihove poštanske sandučiće, trebalo doseći 70-postotni odaziv za rak dojke, čime bi program postigao svoj učinak. Za karcinom debelog crijeva 45, a za vrat maternice 85 posto.

Do kakvih se učinaka u ovim preventivnim programima do sada stiglo na području naše županije, provjerili smo kod dr. Mladena Brezovca, voditelja Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu.

-Najbolje smo rezultate postigli u programu ranog otkrivanja raka dojke. Odaziv pozvanih žena na preglede je visokih 70 posto, daleko iznad državnog prosjeka. Točnije, ovo zavidno postignuće svrstalo nas je na vodeće mjesto u Hrvatskoj – kaže dr. Brezovec.
Zadovoljstvo ovakvim učinkom, dodatno osnažuje činjenica, kako na području županije na godišnjoj razini od karcinoma dojke oboli oko 50 žena, dok je u razdoblju od 2000. do 2012. godine 369 njih izgubilo bitku s tom opakom bolešću. Istodobno, različita maligna oboljenja u zabrinjavajućoj su ekspanziji.

Pucanj u prazno

Nažalost, u preventivi karcinoma debelog crijeva očekivani su rezultati uvelike podbacili. U program su uključeni muškarci i žene u dobi između 50 i 74 godina koji na kućnu adresu dobivaju pribor s uputama kojim se stolica testira na nevidljivo krvarenje. Osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja razloga krvarenja. Već prvi učinci su potvrdili loše rezultate jer je od 17.702 koverte s testovima, na Zavod vraćeno svega 4.626 ili 26 posto. Nakon obrade, pronađen je 241 pozitivni nalaz, a 239 osoba je upućeno na kolonoskopiju na kojoj ih se 83 nije pojavilo. Na ovoj je pretrazi otkriveno 93 patoloških promjena, što je gotovo 74 posto.

-U svih godina provedbe, učinci nisu ni približno dosegli željenu razinu. Govorimo o odazivu od oko 25 posto, što je za pet posto od državnoga prosjeka, no time ne možemo biti zadovoljni – napominje dr. Brezovec. Inače, statistike govore kako je i karcinom debelog crijeva u porastu, a u županiji godišnje bilježimo stotinjak novooboljelih, dok ih oko 60 umire.

 Poziv u savjetovalište

Premda je pokretanje preventivnog programa karcinoma vrata maternice najavljeno prije pet godina, zbog organizacijskih problema počeo se provoditi tek prošle jeseni. Stoga je prerano govoriti o njegovim učincima, premda je, podsjeća dr. Brezovec, riječ o jednostavnoj i preciznoj metodi PAPA-testa koji svaka žena može obaviti u ordinaciji svoga ginekologa.

-Kako bismo u što većoj mjeri podigli svijest o prevenciji, ovih smo dana u prostorijama Županijskog zavoda za javno zdravstvo otvorili savjetovalište te pozivamo sve naše građane da ga posjete. Na preglede mogu doći bez uputnice ili se javiti na telefon 247-249. Ukratko, nije im potrebo ništa, osim dobre volje – kaže dr. Brezovec. (mrz)

Tamne brojke u BBŽ

*DOJKE: oboli 50 žena godišnje
687 novootkrivenih slučajeva
369 žena umire u deset godina

*BRONHI I PLUĆA : 383 oboljelih (2008. – 2012.)
89 novooboljelih (2013.)

*DEBELO CRIJEVO: 100-tinjak novooboljelih godišnje
oko 60 umire

*U županiji je tijekom 2015. godine obavljeno 10.303 ginekoloških pregleda u koje je bio uključen i PAPA-test, pri čemu je utvrđeno 1.260 patoloških nalaza.