BJELOVAR – Posrnuli bjelovarski tajkun Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik trgovačkog lanca Pevec, dužan je tvrtki VB Leasing iz Zagreba isplatiti iznos od 620 tisuća kuna zajedno sa zateznom kamatom. Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskog suda u Bjelovaru u parničnom postupku koji je tvrtka VB Leasing iz Zagreba pokrenula zbog nepoštivanja odredbi ugovora potpisanog još u lipnju 2007. godine. Tada je VB Leasing u svojstvu davatelja leasinga zaključilo s trgovačkim društvom Pevec Graditeljstvo ugovor o leasingu pokretne betonare Euromix čija je vrijednost nakon proizvodnje iznosila 2,344 milijuna kuna, a nekoliko mjeseci kasnije ugovor je prebačen na tvrtku Pevec Proizvodnja.

Prestanak plaćanja

Ugovor je zaključen na 60 mjeseci s valutnom klauzulom u švicarskim francima, a Pevecova tvrtka pokretnu betonaru je preuzela u listopadu 2007. godine. U početku je sve teklo prema planu i prema ugovorenom roku otplate leasinga, no u studenom 2009. godine, nakon što je Pevec uplatio 26 od ukupno 60 mjesečnih rata, zbog neplaćanja mjesečnih rata, VB Leasing je raskinuo ugovor te zatražio od primatelja leasinga da u roku od osam dana vrati betonaru. U posjed betonare tužitelj je stupio tek u rujnu sljedeće godine, a nakon što je sačinjen završni obračun izračunato je da im Pevecova tvrtka duguje još 667 tisuća kuna, koliko je VB Leasing i potraživao ovom tužbom. Na kraju je sud presudio da je Pevec dužan platiti 620 tisuća kuna odštete, a ukoliko ova presuda postane pravomoćna, morat će platiti i 106 tisuća kuna sudskih troškova.

Maratonsko suđenje

Kao što je poznato, prije pune četiri godine Županijski sud u Bjelovaru Zdravka i Višnju Pevec nepravomoćno je osudio zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Zdravko je tada osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, od čega se polovica tog vremena, odnosno godina i pet mjeseci neće izvršiti ako u vremenu od tri godine ne počini novo kazneno djelo, a u zatvorsku kaznu uračunato mu je i šest mjeseci koliko je od lipnja do prosinca 2010. godine proveo u istražnom zatvoru. No, iako je od ove prvostupanjske presude donesene još u siječnju 2015. prošlo pune četiri godine, spis je i dalje na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske pošto su se na ovu presudu žalili i Peveci, ali i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru te se i dalje čeka konačni pravorijek u ovom slučaju. S druge strane, Županijski sud u Bjelovaru još je u travnju 2016. godine potvrdio presudu Općinskog suda u Bjelovaru od lipnja 2014. godine kojom je odbačena tužba u kojoj su Zdravko i Višnja Pevec od Republike Hrvatske potraživali više od pola milijarde kuna jer su tvrdili kako im je temeljem nezakonitih i nepravilnih odluka donesena tolika šteta. Umjesto stotina milijuna kuna odštete, tada im je naloženo plaćanje 400 tisuća kuna troškova postupka.