Profesorica pedagogije Lidija Novosel, bivša dogradonačelnica, vjerojatno broji posljednje dane na funkciji predsjednice Nadzornog odbora Komunalca, komunalne tvrtke u 100-postotnom vlasništvu Grada Bjelovara. Najizgledniji je to, iako poprilično zakašnjeli scenarij na redovnoj skupštini društva koja bi se trebala održati što ranije. Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa izrijekom nalaže da bivši dužnosnici, među ostalim i zamjenice gradonačelnika, ne smiju biti članovi nadzornih odbora trgovačkih društva najmanje 12 mjeseci nakon što im završi mandat
1.200 kuna mjesečno naknade
Novosel, podsjetimo, nije morala čekati niti mjesec dana nakon isteka mandata. Imenovala ju je skupština Komunalca u kojoj su njezini postizborni koalicijski partneri – gradonačelnik Dario Hrebak i zamjenik Igor Brajdić iz HSLS-a te Ante Topalović, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća. Novosel ne samo da je postala članica, ona je odmah postala predsjednica Nadzornog odbora, i samim tim umjesto tisuću kuna, počela primati 1.200 kuna naknade mjesečno.
– Vezano uz potencijalni sukob interesa u Nadzornom odboru Komunalca, obavještavamo vas da će se održati redovna Skupština trgovačkog društva Komunalac d.o.o., na kojoj će se donijeti Odluke o statusu članova u Nadzornom odboru – obratio se gradonačelnik neobično kratkim priopćenjem u četvrtak, 1. veljače, najavljujući skorašnju skupštinu.
No, što god će se na toj sjednici odlučiti, teško je povjerovati da će Lidija Novosel, ili članovi skupštine koji su je tamo imenovali, obeštetiti Komunalac za naknade koje je Novosel primala, a da na njih nije imala pravo. Usto, što se duže bude odugovlačilo s održavanjem skupštine, to je veći iznos koji će joj „sjesti na račun”.
Nejasno je i zašto se spomenuti sukob interesa proglašava „potencijalnim”, kada je stav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potpuno jasan:
– Nastavno na Vaš upit u odnosu na dužnosnicu Lidiju Novosel koja je obnašala dužnost zamjenika gradonačelnika Grada Bjelovara, obavještavamo Vas da je člankom 14. stavkom 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava. Člankom 20. stavkom 3. istoga Zakona propisano je da obveze koje za dužnosnika proizlaze iz članka 14. toga Zakona počinju danom stupanja na dužnost i traju još 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti. Slijedom navedenoga, dužnosnici ne mogu biti članovi nadzornog odbora trgovačkog društva za vrijeme obnašanja dužnosti te još 12 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti – odgovorili su na naš upit iz Povjerenstva. Ne treba, dakle, sumnjati da će Hrebak, odnosno skupština Komunalca, Lidiju Novosel maknuti iz Nadzornog odbora (iako bi ih ona trebala preduhitriti pa sama ponuditi ostavku), no jednako tako, teško je očekivati i bilo kakvu promjenu statusa ostalih članova NO-a koji su imenovani političkim putem. Takva imenovanja predstavljaju političku tradiciju ovih krajeva, no „problem” je u tomu što se upravo Hrebak, u vrijeme kada je bio u oporbi, žestoko bunio protiv toga.