Najtransparentniji grad u Hrvatskoj od početka ove godine naglo je postao netransparentan. Informacije o troškovima gradske uprave koje se, prema riječima bjelovarskog gradonačenika Darija Hrebaka, prikazuju u realnom vremenu, naglo su „ishlapile”. Preciznije rečeno, svedene su na podatke o isplaćenim plaćama i naknadama, dok se svi ostali svakodnevni troškovi rada gradske uprave više ne mogu pregledavati.

Posljednji unos zabilježen je 23. siječnja, što znači da nisu evidentirane čak niti isplaće plaća u veljači. Konkretno, od početka ove godine do danas moguće je vidjeti 176 isplata iz gradskog proračuna, dok ih je prošle godine u istom periodu bilo više od tisuću.

Primjerice, prošle godine u navedenom periodu vidjele su se isplate prema cestarskim tvrtkama, kamatama za kredite, sufinanciranja za dječje vrtiće, računi za pranje gradskih ulica i slično, dok ove godine u aplikaciji nema ništa od navedenog.

S obzirom da prema riječima pročelnice za financije Mirele Bašić, na računu Grada „stoji” sedam milijuna kuna, za pretpostaviti je da Grad Bjelovar uredno ispunjava sve svoje obveze, odnosno da plaća troškove. Stoga, za pretpostaviti je i da su transakcije obavljene, ali nisu upisane u aplikaciju.

Gradskoj upravi poslali smo službeni upit, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo. Neslužbeno doznajemo da je problem s naglom netransparentnošću nastao zbog smrtnog slučaja djelatnika koji je unosio podatke u aplikaciju.

Bilo kako bilo, posljednji podaci u aplikaciju Transparentnost uneseni su 23. siječnja, dakle prije više od mjesec dana, a da još uvijek nije pronađena adekvatna zamjena za djelatnika koji je unosio podatke.