BJELOVAR – Avangardni bjelovarski rock bend Zayn “izbacio” je prošlog tjedna novi singl i video-spot za skladbu “Finalist”. Prvi je to singl s novog EP-a “You” objavljenog krajem prošle godine, a taj EP treći je i pretposljednji dio tetralogije započete albumom “Fields of God”, nastavljene EP-om “Evolution Made Us”.

-“Finalist” je vrlo dinamična i melodiozna numera u kojoj se prepliću rock i metal žanrovi, a tematski je zaokružena idejom o konstantnom ljudskom porivu da bude bolji od ostalih. Za playthrough format videa smo se odlučili jer sviramo instrumentalnu glazbu i želimo se više približiti slušateljima koji su i sami muzičari, a vjerujemo da će video biti zanimljiv i slušateljima koji se prvi put susreću s instrumentalnom rock glazbom. Za ideju i realizaciju videa zaslužan je gitarist benda Bojan Gatalica, a video je snimljen u suradnji s Davorom Ervojićem u prostoru za probu benda, istaknuo je basist Zayna Miran Kapelac i dodao da je ove godine u planu završetak četvrtog EP-a ili albuma, a u tijeku su i dogovori za neke svirke kojima će predstaviti novi materijal.

Stvaranje muzike

Novost je da imamo novog bubnjara. Davora Stojana je zamijenio Renato Palatinuš, mladi akademski glazbenik porijeklom iz Grubišnog Polja koji je član Zagrebačke filharmonije, vjerojatno najprestižnijeg orkestra u Hrvatskoj. Vrlo brzo smo se dogovorili i Renatu se svidjelo ono što radimo i možemo biti sretni što u bendu imamo tako kvalitetnog glazbenika. Radimo na posljednjem dijelu tetralogije za koji vjerujemo da će biti spreman do kraja godine, a nakon što smo se u zadnje vrijeme prvenstveno posvetili stvaranju muzike, ove godine imamo u planu i neke nastupe kojima bismo publici predstavili ono što radimo, otkrio je Kapelac i dodao da je prošlogodišnji nastup u Gradskom muzeju Bjelovar u sklopu multimedijalne izložbe “Monolit – Retrospektiva postojanja” bio i njihov jedini prošlogodišnji koncert.

Ove godine svakako u planu imamo puno više koncerata, već smo u razgovorima s nekim festivalima u Hrvatskoj i najkasnije na ljeto mogu se očekivati prvi nastupi. Voljeli bismo i ove godine nastupiti u Bjelovaru i željeli bismo da to bude prava klupska svirka iako smo jako dobro svjesni da je to jako teško izvesti u našem gradu s obzirom da i dalje postoji veliki problem mjesta na kojem se to može organizirati. Cilj nam je pokušati doprijeti do što više ljudi koji vole tip glazbe koju stvaramo i sviramo i premda smo svjesni da to nije komercijalna muzika za široke mase ljudi, postoje mnogi kojima ovakva glazba odgovara, rekao je Kapelac i dodao da se sve što su do sada snimili pa tako i posljednji singl mogu poslušati na svim digitalnim glazbenim servisima poput Bandcampa, Spotifyja, Deezera i Apple Storea.

Žestoko, ali umirujuće

Inače, bend Zayn osnovan je 2011. godine i čine ga Bojan Gatalica i Marko Dragičević (gitare), Miran Kapelac (bas-gitara) i Renato Palatinuš (bubnjevi), koji svoju glazbu opisuju kao instrumentalno-ambijentalne rock kompozicije. Istovremeno žestoke i glasne, a nekako umirujuće. Skladbe kojima publiku žele potaknuti na razmišljanje, a u svom izričaju trude se povezati više umjetnosti, od glazbe, fotografije, video-umjetnosti. Iako postoje već gotovo čitavo desetljeće, tijekom kojeg su imali i europsku turneju, a nastupali su i na jednom od najvećih heavy-metal festivala u okruženju, “Metal Days” u Sloveniji, riječ je o bendu koji vjerojatno i nije pretjerano poznat široj publici. To i ne čudi, jer su sa svojim avangardnim, konceptualnim pristupom, zaynovci više orijentirani na uži krug ljudi, a vjeruju da će svoje stvaralaštvo i presjek razmišljanja, stavova i ideja, koje artikuliraju kroz glazbu, i ove godine imati priliku predstaviti svojim sugrađanima.