U bjelovarskoj vojarni Bilogora u četvrtak je održana svečanost povodom povratka drugog hrvatskog kontigenta (2. HRVCON) s misije ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Svečanosti su, osim vojnika i članova njihovih obitelji, nazočili zapovjednik hrvatske kopnene vojske Siniša Jurković, zapovjednik drugog hrvatskog kontigenta Dario Bilješković, vojni izaslanici SAD-a i Poljske te predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i MUP-a.
Zapovjednik Bilješković ustvrdio je kako je Hrvatska vojska ponovno pokazala visoku razinu profesionalnosti te da su pripadnici 2. HRVCON-a tijekom proteklih šest mjeseci izvršili svoju glavnu zadaću u sklopu aktivnosti prednje ojačanje prisutnosti NATO-a u Poljskoj. Zahvaljujući iskustvima stečenima u ovoj misiji porasla je borbena spremnost, a iskustva stečena u Poljskoj poslužit će za boljitak Hrvatske vojske, naglasio je zapovjednik Bilješković.
Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana u istočnom dijelu Saveza, a sudjelovanjem borbenih jedinica u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, kolektivnu obranu svih zemalja članica od mogućih prijetnji.