Piše: Vedran Cindrić

Sinoć (utorak) je u Boho parku odličnim španjolskim filmom ‘Vlast’ završeno ljetno kino kojeg je organizirala Udruga DOKUart. Ljetno kino je počelo 14. srpnja odličnim dokumentarnim filmom ‘Čovjek dupin’ na čijoj projekciji se okupio veliki broj ljubitelja sedme umjetnosti što je već na samom početku nagovijestilo da bi projekt gledanja filmova pod zvjezdanim nebom mogao biti pun pogodak što se na kraju i obistinilo. Program Filmodroma – ljetnog kina DOKUarta prikazao je deset fimova od čega su četiri bila dokumentarna, a šest igrana. Sve filmove je pomno birao voditelj ovogodišnjeg ljetnog kina Stjepko Gambiroža, a ukupno je na svim projekcijama bilo oko 800 gledatelja. Ideja gledanja filmova pod zvjezdanim nebom u središnjem parku tako se pokazala kao pun pogodak stoga je gotovo sigurno za očekivati da će program zaživjeti i sljedeće ljeto.

Dokuart pod zvijezdama

Inače, 31.8. (subota) na izletištu ‘Vrata Bilogore’ bit će organiziran tradicionalni DOKUart pod zvijezdama kada će se prikazati dokumentarni film ‘Majči’ Josipa Lukića, film koji je dobio nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net. Ovaj film je na velika vrata u domaću kinematografiju uveo beskompromisnu bliskost, pokazavši kako je susret roditelja i djeteta autentičan upravo onda kada se događa van svih društvenih i filmskih konvencija.

Uz to, predstavit će se program 14. festivala dokumentarnog filma, koji se u Bjelovaru održava od subote, 5. 10. do petka, 11.10. i u sklopu kojeg će biti prikazano 11 filmova od čega čak tri hrvatske premijere. Festival će otvoriti mađarski film ‘Lake lekcije’, a bjelovarska publika po prvi puta će imati priliku pogledati i hrvatske dokumentarce kao što su ‘Na vodi’ Gorana Devića i ‘Ikea for Yu’ Marije Ratković Vidaković. Paralelno s festivalom i ove godine se održava Mali DOKUart u sklopu kojeg će se održati filmske radionice za učenike osnovnih škola i na koji su svoje učeničke radove poslali filmske družine iz brojnih hrvatskih škola.