BJELOVAR – Početkom sljedeće godine kreće obnova i uređenje unutrašnjosti katedrale Svete Terezije Avilske, a središnja bjelovarska crkva za vjernike bi trebala biti zatvorena gotovo godinu dana. Potvrdio je to župnik Branko Fresl dodavši da se traži rješenje za održavanje svetih misa na području katedrale, a bogoslužja se ne planiraju seliti na neku drugu lokaciju.

-U potresu koji se dogodio proljetos stradao je spoj katedrale i crkvene kuće tako da je taj dio nužno popraviti. Nije ništa tragično i šteta nije velika, no u dogovoru s konzervatorima odlučeno je da ćemo krenuti s uređenjem. Samu katedralu je Herman Bolle dobro učvrstio još poslije velikog potresa 1880. godine kada je šteta zaista bila velika. Statika je tada popravljena i crkva ovaj puta nije pretrpjela štetu, no zato je oštećena kuća koja se naslanja na crkvu – istaknuo je župnik i dodao da će radovi potrajati sigurno godinu dana, a da će o detaljima oko uređenja ubrzo obavijestiti župljane.

-Svete mise će se i dalje služiti na prostoru katedrale. Još tražimo najbolje rješenje, a sigurno je samo da nećemo seliti na neku drugu lokaciju – zaključio je župnik Fresl.

Inače, Bjelovarsko – križevačka biskupija ovog je mjeseca proslavila 11. obljetnicu utemeljenja i imenovanja prvog biskupa, a 12. rođendan Biskupija bi očito trebala dočekati s uređenom i obnovljenom unutrašnjosti katedrale.

Foto – Zvono.eu