Situacija s korona virusom utječe na sve aspekte ljudskih života, a toga nije pošteđen ni zatvor. U zatvoru u Bjelovaru nastoje raditi isto kao i do sada, jasno uz maksimalno povećane mjere higijene, opreza i ostalih uputa koje izdaju stožeri civilnih zaštita.

Kako neslužbeno saznajemo, najveća novost u životima zatvorenika bjelovarskog zatvora je nemogućnost primanja posjeta, već sa članovima obitelji isključivo mogu komunicirati telefonski. Zaprimaju se novi privremeni stanovnici kojima su dežurni suci odredili boravak u istražnom zatvoru, a redovno se i otpuštaju svi oni koji su odslužili svoje kazne, kao i oni kojima je istražni zatvor ukinut nekim drugim mjerama.

Kako saznajemo, u zatvoru u Bjelovaru još nije bilo testiranja na COVID-19 odnosno korona virus jer za takvo nešto još nije bilo potrebe, a svi zatvorenici su pod stalnom pažnjom medicinskog osoblja. Prostori se, kako saznajemo, redovito dezinficiraju, a zatvorenici redovito obavljaju sve ono što su i inače činili poput šetnje na otvorenom u zatvorskom dvorištu ili gledanja televizije.

Također, svi oni koji imaju zakazane rasprave na nekom od sudova, bez problema uz stroge mjere zaštite i opreza, odlaze u sudnice. I pravosudni policajci rade redovno i kao da su uvjeti normalni a u zatvoru u Bjelovaru, saznajemo, trude se ponašati kao da je situacija vani normalna i redovna, uz, naravno, maksimalne mjere opreza i zaštite.