Od ove sezone grijanja sve osnove i srednje škole kojima je osnivač Bjelovarsko – bilogorska županija plinom opskrbljuje daruvarski Darkom. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija u cilju ušteda i smanjenja troškova za energente odlučila je provesti objedinjenu javnu nabavu za opskrbu prirodnim plinom za trideset i jednu osnovnu i srednju školu, županijski Dom zdravlja, te samu Županiju. U usporedbi s iskazanim troškovima škola, Doma Zdravlja i Županije radi se o očekivanoj uštedi od preko milijun kuna, odnosno na računima za plin bi se trebalo uštedjeti dvadeset posto. No, prelazak na jednog dobavljača je donio i neke negativne posljedice jer su škole morale zatvoriti dugove prema starim dobavljačima , a to nije ne nimalo laka zadaća.
Ne može na rate
-Mi smo bili kod Međimurje plina i od 15. listopada smo u Darkomu, ali prije potpisa smo morali platiti sve stare račun uključujući i kamate. Problem koji se tu javlja je nemogućnost redovitog plaćanja mjesečnih računa za plin, pa se stvaraju dugovi koje tijekom ljetnih mjeseci pokušavamo nadoknaditi, prije nove sezone grijanja. Naime naš mjesečni račun za plin je šezdesetak tisuća kuna, a ukupni iznos za sve materijalne troškove je 27 tisuća kuna. Stoga plaćamo koliko možemo ali kad baš sve morate dati odjednom to je ozbiljan udar na školski proračun – kaže Valna Bastijančić, ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo .
U još težoj situaciji je Osnovna škola Nova Rača kojoj je zatvaranje dugova za plin posve ispraznilo račun i nema novca za druge tekuće troškove.
-Problem sa visokim računima za plin vuče se godinama i te dugove pokušavamo otplatiti na nekakve rate, a u međuvremenu dođe nova sezona grijanja i tako u krug. Kako smo sad sve morali odjednom zatvoriti za to smo dali stotinu tisuća kuna što je za našu školu ogroman novac – napominje ravnatelj Dario Jaušić.
Srezali što se moglo
Kao i Osnovna škola Veliko Trojstvo Osnovna škola Nova Rača je bila kod Međimurje plina ,no sada su sve škole pod jednom kapom, daruvarskim Darkomom. Prema riječima Valne Bastijančić promjena dobavljača ipak daje rezultate.
-Mi smo valjda rekorderi jer smo bilo kod Elektrometala, pa kod Komunalija Čazma, potom Zagrebačke plinare, pa Međimurje plina i napokon sada u Darkomu. Iz iskustva mogu reći da je svaka nova javna nabava i dobavljač pomalo smanjivala te račune za plin, pa se nadam da će i sada biti tako. Škole više nemaju prostora za uštede jer smo već srezali sve što se moglo, kako bi se oslobodilo što više novaca za plaćanje računa za plin – kaže Valna Bastijančić, ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo
Štednja učinkovitošću
Da se štedjeti može i mora na druge načine, ne samo promjenom dobavljača najbolji je primjer upravo OŠ Veliko Trojstvo.
-Nakon što smo promijenili stolariju i fasadu, te prešli na jednosmjensku nastavu računi za grijanje su pali sa devedesetak na šezdesetak tisuća kuna. Još kad bismo uspjeli prijeći sa peći na centralno grijanje ušteda bi bila još veća, no to je investicija od milijun kuna – kaže ravnateljica Bastijančić. Na raspolaganju su brojni fondovi i osnivač škola to svako mora iskoristiti.