Povjereniku za informiranje novinar Bjelovarskog lista danas je, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, bio prisiljen uputiti žalbu. Povod tomu bilo je odbijanje Grada Bjelovara da dostavi informaciju o tomu kako je moguće da su Službi za unutarnju reviziju Grada Bjelovara promaknula čak dva putna naloga koja su ispunjena bez zakonske osnove.

Riječ je o putnim nalozima bivšeg tajnika Športske zajednice Alena Kiđemeta, ujedno i u visokopozicioniranog član HSLS-a. Bivši tajnik, naime, član je Nadzornog odbora te stranke.

Iz problematičnih putnih naloga, naime, vidljivo je da je Kiđemet bilježio troškove korištenja privatnog automobila, iako je u oba navrata putovao službenim vozilom, kombijem kojeg koristi Športska zajednica Grada Bjelovara.

Prednja stranica putnog naloga 12-2019 iz kojeg je vidljivo da se koristi službeni, a ne osobni automobil. Registarske oznake pripadaju kombiju koji službeno koristi Športska zajednica Grada Bjelovara, a svrha putovanja je pregled automobila i zamjena pneumatika
Naknada od dvije kune po kilometru može se isplatiti samo za upotrebu privatnog automobila u službene svrhe, što ovdje nije bio slučaj (zadnja strana putnog naloga 12-2019)


Naime, zakon propisuje da, kada osoba koristi službeni automobil, ima pravo na dnevnicu i naknadu drugih zakonom određenih troškova, ali ne i na naknadu za korištenje privatnog vozila.

No, čak je i tako banalna pogreška uspjela promaknuti pročelnici Službe unutarnje revizije. Ona je, naime, po izričitom nalogu bjelovarskog gradonačelnika i Kiđemetova stranačkog kolege Darija Hrebaka, provjeravala vjerodostojnost putnih naloga i zaključila da je sva predana dokumentacija vjerodostojna.

Dodatno, u pojašnjenju, pročelnica Službe navela je da su joj iz Športske zajednice javili da kombi ne pripada ni Športskoj zajednici, niti da je u leasingu Športske zajednice.

Ipak, pročelnica nije pitala je li vozilo u privatnom vlasništvu Alena Kiđemeta, osobe kojoj je isplaćena naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Jednako tako, pročelnici nije bilo ni najmanje sumnjivo to što tajnik Kiđemet ide mijenjati gume na vozilo koje, kako je spomenula, niti je u vlasništvu, a niti u leasingu Športske zajednice Grada Bjelovara. Zar bi putni nalog bio zakonski opravdan da je mijenjao gume na privatnom automobilu? Naravno da ne bi.

Stoga, od gradske uprave zatražili smo dokumentaciju koja potvrđuje mišljenje Službe unutarnje revizije, no zadnjeg dana vremenskog roka propisanog Zakonom o pravu na pristup informacijama dobili smo odgovor da nam je već odgovoreno.

Žalbu smo uputili Povjerenici za informiranje Grada Bjelovara, a uputit ćemo je i Povjereniku na državnom nivou. U želji da što prije dođemo do odgovora, javno objavljujemo jedan od dva gotovo identična putna naloga iz kojih je razvidno da su ispunjeni bez zakonske osnove.

Treba spomenuti i da to nisu jedini sumnjivi putni nalozi bivšeg tajnika Športske zajednice, a o tomu smo pisali u nekoliko navrata.

https://bjelovarac.hr/najnovije/afera-putni-nalozi-tajnik-sportske-zajednica-grada-bjelovara-obilazio-najudaljenije-bazene-u-hrvatskoj/

https://bjelovarac.hr/najnovije/afera-putni-nalozi-2-tajnik-kidemet-triput-bio-u-inspekciji-odmaralista-a-voditelj-ga-se-ne-sjeca/


https://bjelovarac.hr/najnovije/u-porecu-i-zadru-razgledavao-umjetnu-travu-a-umagu-proucavao-atp-turnir/