Piše: Vedran Cindrić

Danas (petak) je posljednji radni dan prije odlaska u mirovinu Vojislava Kranželića, poznatog bjelovarskog intelektualca koji je 39 godina radio u prosvjeti od čega je 28 godina bio ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole.

U tih 28 godina na čelu Ekonomske škole, Kranželić je osmislio brojne projekte koje su kasnije primijenile brojne škole diljem Hrvatske. Također, početkom 90-ih bio je idejni začetnik poznatog postera ‘Stop the war – Croatia’ s bjelovarskim vrtićarcima koji je s tom snažnom porukom završio diljem Hrvatske, ali i Europe i svijeta.

-Bilo je to jedno prekrasno razdoblje, ali svemu dođe kraj. Imali smo mnogo projekata i ideja. Možda bih izdvojio ‘Dane slobodne nastave’ koje smo započeli davne 1993. godine. Vjerojatno smo prvi u Hrvatskoj otvorili vrata škole stručnjacima, umjetnicima, poslovnim ljudima, sportašima i ljudima iz svih ostalih sfera da se putem predavanja izravno susretnu s našim učenicima – priča nam Kranželić i nastavlja.

Podijelimo znanje

-No, posebno bih izdvojio projekt ‘Podijelimo znanje’ kojeg smo započeli prije 12 godina. Za vrijeme trajanja tog projekta nastavu ne drže profesori, nego učenici koji se za to prijave. Oni drugim učenicima – prijateljima iz škole, kroz radionice, predavanja, glazbu i ples predstavljaju svoje aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme. Oni učenici koji se ne prijave za predavanje, moraju se prijaviti na barem tri radionice – predavanja kojima žele prisustvovati. Taj projekt je zaista bio uspješan, a vjerujem da će biti dalje i sada kada bolje razmislim mogu reći da mi je to bio i najdraži – istaknuo je Kranželić.

Vojo forever

Inače, ovaj erudit i filantrop je možda i jedini ravnatelj ne samo u Bjelovaru, nego i u Hrvatskoj kojeg politika nije uspjela smijeniti jer su to svojevremeno spriječili učenici i njihovi roditelji. Bjelovar je bio pun grafita ‘Vojo forever’, a bahati političari toga doba morali su zbog pritiska učenika i javnosti odustati od svojeg bezrazložnog nauma. Naime, Kranželić je bio i ostao ravnatelj bez stranačke iskaznice u džepu. No, naš skromi sugovornik nije želio puno o toj temi.

-Uvijek sam imao potporu roditelja, učenika i svojih kolega i na to sam iznimno ponosan – kratko je rekao Kranželić koji je u Bjelovaru jedan od poznatijih ljubitelja jazz glazbe, a u svojoj kolekciji ima tisuće albuma. Također, veliki je filmofil kao i knjigoljubac zbog čega je često dobivao upite što pogledati i pročitati.

-Da, sada u mirovini ću imati više vremena baviti se glazbom, knjigom i filmovima koji su moja velika strast. Pokušat ću ići više i u prirodu, ali i baviti se matematikom koju sam malo zanemario zbog ravnateljske funkcije – rekao nam je Kranželić.

Mi mu samo možemo reći -odmori se, zaslužio si!