Čak 38 mladih parova proteklog je tjedna završilo zaručnički tečaj u bjelovarskoj Župi sv. Ane. Riječ je o crkvenoj pripravi na crkveni brak koja je namijenjena vjernicima koji žele sklopiti sakramenat kršćanske ženidbe. Kako se u sklopu tečaja bračnoj i obiteljskoj tematici pristupa interdisciplinarno, nastoji je se obuhvatiti i izložiti s različitih aspekata – od biblijsko-teološkog, medicinskog, psihološko-pedagoškog do duhovnog te svjedočenjem bračnih parova. Stoga su tijekom četiri dana predavanja zaručnike na crkveni brak pokušali pripremiti župnik Srećko Marić, doktor Josip Lončar, bračni par Ivka i Stipe Pranjić te psihijatrica Marija Kudumija Slijepčević.

 Ljubav, vjernost i slaganje

Nikolina Kozarić i njezin zaručnik Marko Silović jedan su od parkova koji je proteklog tjedna sudjelovao na tečaju. Kako kažu, zaručnički tečaj bio je iznad svih njihovih očekivanja.

-Vjenčat ćemo se 2. rujna u Samarici, a već sada jedva čekamo. Ovaj tečaj jedan je dio naše pripreme, a prije nego što smo krenuli, mislila sam da će biti puno manje interesantno, no zapravo je vrlo poučno – kazala je 19-godišnja Nikolina. Za sklapanje sakramenta braka spremni su i 20-godišnja Ivana Šatrak i njezin 26-godišnji zaručnik Božidar Matić čiji će se obred održati 28. listopada u Rovišću.

-Same pripreme za svadbu već su pri kraju, a ostali su nam tek detalji. Kada je riječ o tečaju, očekivali smo ono što smo do sada i čuli. Sada s velikom znatiželjom iščekujemo predavanje psihijatrice budući da nam je župnik najavio da će nas ona ipak malo nagnati na razmišljanje – rekao je ovaj simpatični mladi par koji od braka očekuje ljubav, vjernost i slaganje. Već za mjesec i pol, odnosno 4. kolovoza, brak će sklopiti Nikolina Prepelić i Tomislav Krivanek koji pripremaju intimnu svečanost za obitelj i najbliži krug prijatelja.

 Dobro razmislili

-Tečaj je zaista zanimljiv i poučan te svakako dobar za čuti. Najviše nas se dojmilo predavanje svećenika jer nas je potaknulo na razmišljanje – istaknuo je ovaj mladi par . Sličnog su stava i Sonja Čikor i Antonijo Foglec koji će svoje sudbonosno da izreći 30. rujna.

-Iako smo prije odluke o vjenčanju dobro razmislili o tom koraku jer da nije tako i da se zaista ne volimo, ne bismo donijeli takvu odluku, moramo priznati da smo na tečaju dobili zaista mnogo korisnih informacija koje će nam svakako koristiti u bračnom životu – kazali su Sonja i Antonijo. Da bi svaki od parova prije ulaska u brak trebao znati što zaista jest brak naglasio je župnik Srećko Marić.

-Prije svega, parovi trebaju imati vjeruju u Boga jer Bog je onaj koji je stvorio svakog čovjeka, dao mu milost, znanje i mudrost. Druga stvar je vjera, pouzdanje i povjerenje jedno u drugo. Kada se poveže ta vjera u Boga i vjera u čovjeka, onda se može riješiti sve – zaključio je župnik. Dodajmo tome kako će se sljedeći zaručnički tečaj održati u rujnu.