BJELOVAR – Od štrajka učitelja do pandemije, ova generacija maturanata imala je najstresniju godinu ikad. U školskoj godini koja bi se mogla nazvati svakako, samo ne normalnom, kraj godine donosi potpuni stres. Ocjene koje su se skupljale od kuće isto tako su se jedino i mogle popravljati. Sada pak traje razdoblje najvećeg iščekivanja i za one koji se opraštaju s osnovnom školom. Hoće li uspjeti upisati željene srednje škole. I kao da to sve nije dovoljno. Oni su generacija koja će ostati zakinuta i za maturalce. Našoj redakciji javili su se roditelji nekolicine osmaša jedne bjelovarske osnovne škole. Zatečeni su, kažu, ostali kada su im u agenciji rekli da novac još neće dugo dobiti.

– Kažu dobit ćemo ga kada se proglasi kraj epidemije. Odnosno, ne nužno niti odmah tada već u roku 180 dana od dana proglašenja prestanka izvanredne situacija – ogorčen je jedan tata.

Ljut je što roditelji ni krivi ni dužni u nikad težoj i ekonomskoj situaciji ne mogu do svoga novca.

– Tko može donijeti odluku da mimo naše volje zadrži naš novac. Nikoga nije briga kako ćemo i s čim otpremiti djecu u prvi razred, a radi se o iznosima od nekoliko tisuća kuna po učeniku – kaže roditelj(identitet poznat redakciji).

Da su zakoni na strani pružatelja usluga potvrđuju nam u jednoj od bjelovarskih agencija s kojima su navedeni roditelji i sklopili ugovore o maturalnom putovanju osmaša.

– Ponudili smo im zamjenske aranžmane, ali oni ne žele, a novac im ne možemo vratiti – kratko je komentirala agentica i proslijedila nam odluku na kojoj agencije zasnivaju svoja prava.

Iz nje iščitavamo kako je Sabor početkom travnja izmijenio Zakon o pružanju usluga u turizmu i člankom 38. a i uredio putovanja koja su se trebala dogoditi nakon 1. ožujka ove godine.

– Putnik ima pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti, a organizatori putovanja za iste putnicima izdaju vaučer. Ako se putnik odluči za povrat sredstava, organizator mora izvršiti povrat uplaćenih sredstava u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti – stoji u Zakonu.

Foto – ilustracija