Gripa je ove godine došla ranije nego inače pa su na nacionalnoj razini već zabilježeni sporadični slučajevi zaraze. Kako pojašnjava Nikolina Obran, epidemiologinja sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo, sezona gripe je za sada slabog intenziteta, a zamah epidemije očekuje se narednih tjedana s vrhuncem tijekom siječnja i veljače.

 Pomama za cjepivom

-U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji registrirana su dva slučaja gripe od kojih je jedan i laboratorijski potvrđen – potvrdila je epidemiologinja te se osvrnula na trenutni nedostatak cjepiva.

-Temeljem potrošnje u prethodnim sezonama za Bjelovarsko-bilogorsku županiju distribuirano je 8880 doza cjepiva protiv gripe koje je potrošeno te smo dodatno nabavili još 360 doza koje su također potrošene. Zbog ovogodišnjeg povećanog interesa građana za cijepljenje pokrenuta je i nabava dodatnih količina cjepiva koje bi nam trebale biti distribuirane tijekom ovog tjedna. O količini i vremenu distribucije u Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije još nismo obaviješteni – kazala je doktorica Obran.

Kako izbjeći gripu?

Budući da se gripa ove godine pojavila i ranije nego što je uobičajeno, bilo bi dobro pridržavati se određenih “pravila ponašanja” uz pomoć kojih bismo je mogli i izbjeći. Prije svega, budući da se gripa prenosi kapljičnim putem prilikom kihanja, kašljanja i šmrcanja, stručnjaci ističu kako se od gripe možete zaštiti kombiniranjem nekoliko zaštitnih mjera. One svakako uključuju redovito pranje ruku, pokrivanja nosa i usta prilikom kihanja i kašljanja, korištenjem maramica, kao i ostanak kod kuće kada se pojave simptomi bolesti. Također, preporuča se redovito provjetravanje prostorija, kao i učestalo čišćenje predmeta i površina koje se najčešće dodiruju rukama. Ipak, ako do zaraze dođe važno je prepoznati simptome. Stručnjaci napominju kako gripa najčešće nastupa naglo, a najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura kao i drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i klonulost, glavobolja, kihanje i curenje nosa, grlobolja te neproduktivni suhi kašalj.

-Osobe koje imaju gripu svakako bolest trebaju preležati, ali i javiti se svom obiteljskom liječniku kako ne bi došlo do komplikacija kao što su upala pluća ili teški bronhitis – savjetuju liječnici.