U akciji PU Istarske, u koju se potom uključila i PU Bjelovarsko-bilogorska ovih je dana na području Umaga uhvaćen 59-godišnji Daruvarčanin. On se po svemu sudeći odlučio ozbiljno baviti poljoprivredom, ali onom ilegalnom jer pretragom nekoliko objekata u njegovom vlasništvu pronađeno je više desetaka kilograma marihuane. Kako su izvijestili iz PU Istarske, cijela akcija je započela jer se ovog muškarca porijeklom iz Daruvara sumnjičilo da je krajem travnja u Plovaniji provalio u trgovinu, iz koje je ukrao više radnih strojeva i alata, zbog čega se krenulo i u pretragu objekata u njegovom vlasništvu na području Istre, ali i Daruvara.

 Vaga i folije

Kako smo neslužbeno saznali, ovaj je muškarac iz Daruvara u Istru preselio još prije dvadesetak godina, no i dalje je u svom vlasništvu u Daruvaru imao dva objekta. Jednu kuću u Donjem Daruvaru te objekt u kojem se nekada nalazila trgovina u Preradovićevoj ulici, u širem središtu grada. Da situacija bude zanimljivija, u podrumu objekta u Preradovićevoj ulici, dakle u kući pokraj koje svakodnevno prolazi dobar dio stanovnika Daruvara uz dio predmeta ukradenih u Plovaniji, pronađeno je i 11 kilograma marihuane, vaga, folije za omatanje droge, ali i pravi mali laboratorij za uzgoj opojne droge.

Moglo se zamijetiti da se u podrumu objekta u Preradovićevoj ulici nešto čudno događa jer je noću ondje znalo biti prilično bučno, pričaju Daruvarčani, a povremeno bi se palila i svjetla pošto je vjerojatno tako bila namještena oprema. Naravno da gotovo nitko nije mogao ni pomisliti da se u objektu u tako prometnoj ulici nalazi pravi mali laboratorij za uzgoj marihuane, no očito je 59-godišnjak baš na tu kartu iznenađenja i igrao. Tog je dana njegova kuća u Preradovićevoj ulici bila pod pravom policijskom opsadom pa su se Daruvarčani pitali što se događa, a priča se ubrzo proširila gradom.

 Sudjelovanje drugih osoba

Ako se uzme u obzir da je u njegovom stanu na području Umaga pronađen 71 paket sa 56 kilograma i 786 grama marihuane, ispada da je ovaj 59-godišnjak u ilegalnom posjedu imao gotovo 70 kilograma marihuane. Prema procjeni PU istarske, vrijednost zaplijenjene marihuane je oko 1,4 milijuna kuna, no na ilegalnom tržištu bi postigla i daleko veću cijenu, a kriminalističko istraživanje nije završeno jer se istražuje moguće sudjelovanje drugih osoba. Također, prilikom pretrage 59-godišnjakovih objekata u Umagu pronađena su tri pištolja s pripadajućim streljivom. Sucu istrage Županijskog suda u Puli podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, koji je i prihvaćen tako da se 59-godišnjak do daljnjeg nalazi iza rešetaka.