BJELOVAR – Poslovanje Grada Bjelovara tijekom 2020. godine obilježilo je veliko povećanje kreditne zaduženosti, vidljivo je iz godišnjeg izvješća objavljenog na službenim internetskim stranicama te jedinice lokalne samouprave 20. veljače ove godine. Grad Bjelovar lanjsku godinu započeo je s uobičajenih 15-ak milijuna kuna kredita, no godina je završila vrtoglavim povećanjem kreditne zaduženosti na čak 49,7 milijuna kuna.

Kreditne obveze veće za 35 milijuna kuna

– Obveze po kreditima iznose 49.694.363,00 kn i veći su od stanja početkom godine za 35.130.364,00kn – stoji u bilješkama uz financijski izvještaj za 2020. godinu. Grad Bjelovar tijekom 2020. godine gotovo svaki projekt realizirao je putem kreditnog zaduženja. Kratkoročni kredit za međufinanciranje EU projekata energetske obnove i unutarnje uređenje Doma kulture, proširenje tijela odlagališta Doline, energetska obnova PŠ G. Plavnice, PŠ Kokinac, PŠ Obrovnica, I. Osnovna škola, izgradnja jaslica i dječjeg vrtića Gudovac te za osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu sa posebnim potrebama od 14 milijuna kuna dobiven je od Erste banke posljednjih dana 2020. godine, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu na iznos iskorištenog kredita od 0,86 posto godišnje. Godinu dana ranije podignut je sličan kredit,  ali u iznosu od deset milijuna kuna, s kamatnom stopom od 0,9 posto, namijenjen energetskoj obnovi Dječjeg vrtića u Radničkom naselju, područnih škola Gudovcu, Ždralovima, Velikom Korenovu, Cigleni i Novim Plavnicama, ali i izgradnji reciklažnog dvorišta, rekonstrukciji Staroplavničke ulice, projektima Odvoji po boji, Kotač promjene, Djetinjstvo bez gladi i Sinergijom do uspješnije zajednice te za nacionalni projekt izgradnje punionice za E-bicikle. Taj je pak kredit u cijelosti vraćen zadnjeg dana prošle godine. Poprilično dugačka lista kredita nastavlja se kreditom Erste banke namijenjenim energetskoj obnovi I. osnovne škole, V. osnovne škole i Doma kulture u iznosu od 11,8 milijuna kuna iz rujna prošle godine, s rokom otplate od osam godina i kamatnu stopu od 1,55 posto.

Za Dom kulture dva kredita

Što se Doma kulture tiče, podignut je i kredit za unutarnje uređenje i opremanje i to u visini od pet milijuna kuna, kamatnu stopu od 1,55 posto i rok otplate pet godine, s početkom otplate 31. ožujka ove godine, kada će se početi otplaćivati i kredit od 2,5 milijuna kuna podignut za uređenje Spomen područja Barutana 1991. Novim kreditnim zaduženjima valja pribrojiti i one kredite koji su podignuti prethodnih godina, a još uvijek se otplaćuju.  Spominje se tako kredit za izgradnju infrastrukture u Radničkom naselju u iznosu 6,45 milijuna kuna iz 2015. godine s kamatnom stopom od 2,89 posto i rokom otplate od pet godina, kao i kredit za kupovinu zemljišta za izgradnju VI osnovne škole u visini od 2,5 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 2,3 posto i rok otplate od četiri godine uz jednu godinu počeka. Spomenut je i kredit za energetske obnove II osnovne škole i Dječjeg vrtića Bjelovar na Trgu A.G.Matoša u iznosu od 1,5 milijuna kuna koji je zadnjeg dana 2020. godine u potpunosti isplaćen. Naveden je i kredit za izgradnju reciklažnog dvorišta u iznosu 1,9 milijuna kuna podignut 2019. godine, a koji će se početi vraćati 31. ožujka ove godine. Tu su i krediti za energetske obnove područnih škola Ciglena, N. Plavnice, Ždralovi, V. Korenovo i G. Plavnice, DV Bjelovar u Radničkom naselju i društveni dom u Zvjercima u iznosu 4,2 milijuna kuna iz 2019. godine s početkom otplate u zadnjem danu prošle godine. Ne treba zaboraviti niti kredit za izgradnju umjetnog travnjaka na pomoćnom igralištu Gradskog stadiona u visini od 2,1 milijun kuna podignut u listopadu 2019. godine uz fiksnu godišnju kamatnu stopu na iznos iskorištenog kredita od 1,38 posto godišnje i rok otplate dvije godine. Stanje kredita na dan 31.12.2020. godine iznosi 1,3 milijuna kuna. U bilješkama uz financijska izvješća navodi se i financijski leasing za nabavu vatrogasnog vozila u iznosu od 1,58 milijuna kuna iz srpnja 2019. godine uz nominalnu kamatnu stopu od 3,33 posto godišnje i rok otplate od pet godina. Stanje kredita na dan 31.12.2020. godine iznosi 1.085.672,91kn.  

Država dala beskamatni zajam

Kako bi održala likvidnost gradske blagajne, a zbog smanjenja prihoda uslijed globalne pandemije i lockdowna, država je „uskočila” gradovima, pa tako i Bjelovaru, s beskamatnim zajmom.

– Beskamatni zajam od državnog proračuna primljen zbog odgode plaćanja poreza, prireza i doprinosa uslijed pandemije COVID 19 u iznosu 2.611.123,99 kn, otplaćen je u toku godine u iznosu 1.762.634,74kn te je stanje kratkoročnog kredita na dan 31.12.2020. godine 848.489,25 kn. Beskamatni zajam od državnog proračuna primljen zbog povrata poreza po godišnjoj prijavi u iznosu 5.352.078,35 kn te će biti otplaćen tokom 2021. godine – stoji u bilješkama.

Gradonačelnik Hrebak: Nikad bolje izvršenje proračuna

Na službenim stranicama Grada Bjelovara stoji da je Grad 2020. godinu završio je s ukupnim viškom od 716.726,75 kn. Konsolidirani višak, odnosno višak u kojemu su ubrojani i proračunski korisnici, iznosi 5.887.269,09 kn. Tako je izvršenje proračuna za 2020. godinu, kada je samo Grad u pitanju,189.550.421,15 kn, a s proračunskim korisnicima ono je 255.383.610,28 kn, u što su od prošle godine prema zakonu ubrojane i plaće djelatnika osnovnih škola s područja Grada Bjelovara.

– Bez tih plaća, govorimo o iznosu od 209.872.449,40 kn koji je realno uspoređivati s prethodnim godinama te možemo reći kako izvršenje proračuna u 2020. godini veće za 73.259.881,30 kn, nego 2017. kada smo preuzeli Grad, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare povodom realizacije gradskog proračuna te je dodao kako je riječ o rekordnom izvršenju proračuna u povijesti Grada Bjelovara, unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom.

Na konferenciji je istaknuto i kako je ukidanje prireza prošle godine, koji je gradsku blagajnu punio s oko deset milijuna kuna na godišnjoj razini, bio riskantan potez, no on se sada pokazao opravdanim. Na današnji dan, ističe Hrebak, u gradskoj blagajni je oko osam milijuna kuna i proračun se iznimno dobro puni. Vjeruje da će to omogućiti i uključivanje dodatnih projekata u proračun na sljedećem rebalansu, što ga iznimno veseli jer je važno da se radi i da grad napreduje.

– Toliko o svima koji su govorili o gradskim financijama kao nestabilnima, kao nešto nerealno, i o tome da smo krivo vodili politiku Grada. Ne samo da smo kompenzirali prirez, već smo i povećali prihode. Istina je, imali smo prošle godine problema s likvidnošću jer treba sve te europske projekte voditi i čekati da novac sjedne na račun, a u jednom trenutku država nam je dugovala 13 milijuna kuna, no i tada smo dobro funkcionirali i uspjeli sve posložiti što je sada i vidljivo. Iznimno sam zadovoljan – kazao je gradonačelnik. Tom prilikom, pročelnica Upravnoga odjela za financije i javne prihode Grada Bjelovara Mirela Bašić, istaknula je i nisku kreditnu zaduženost Grada.

– Prošle godine kreditna zaduženost je na godišnjoj razini bila tri milijuna i 700 tisuća kuna. Ove će godine ono biti veće, oko osam milijuna i 300 tisuća kuna, što je i dalje vrlo niska zaduženost s obzirom da Grad Bjelovar ima mogućnost zaduživanja do 19 milijuna kuna na godinu – objasnila je pročelnica Bašić.