BJELOVAR – Ovogodišnji mraz napravio je velike štete domaćim voćarima, pogotovo na ranom voću. Prinosi nekih vrsta voća, primjerice trešanja su prepolovljeni, pa i u cijelosti uništeni mrazom. No, na gradskoj tržnici i nekim drugim prodajnim mjestima ranog voća ima. Osim prodavača voća koji su i stvarni proizvođači, koji na svojim OPG-ima imaju svoje nasade i voćke, značajan broj ponuđača voća na gradskoj tržnici su prekupci koji ne prodaju svoje, već voće nabavljeno na zelenoj tržnici, u hladnjačama.

U Udruzi voćara i povrćara „Dar Bilogore“ Bjelovarsko-bilogorske županije su ogorčeni na tu činjenicu i planiraju, između ostalog, na takvo stanje odgovoriti osnivanjem Zadruge. S tim u vezi su poduzeli prve korake, kaže Nenad Horvat, predsjednik Udruge voćara i povrćara „Dar Bilogore“.

Velike štete

I voćnjaci Nenada Horvata su pretrpjeli velike štete. Horvat ima na četiri lokacije oko dvije tisuće stabala voća. Uglavnom šljive i nešto u manjem obimu (za obiteljske potrebe) jabuke, te krušaka i 50-ak stabala trešanja. Točnije 55 stabala trešanja, koje su u četvrtoj godini i od kojih je ove godine očekivao solidan prinos.

Lani su rodile s nekih 400 kg trešanja, a ove godine sam očekivao tonu tog slatkog ploda. No, onaj kasni mraz je uzeo svoj danak i ostalo je trešnje tek nešto malo, za pojesti, priča nam Horvat.

No, voćnjaci i dalje traže svoje i potrebnu pažnju i brigu, pa da se za koju godinu ne bi pretvorili u abecedarij boleština, kako to kaže Horvat, voćari moraju odraditi svoje prema svakoj toj biljci, isto kao i kad su u najboljem rodu. Moraju se odraditi sve agrotehničke mjere i okrenuti se prema sljedećoj godini. Ono, malo uroda prodat će se lako na gradskoj tržnici ili štandovima u gradu.

Prodaja je krenula na gradskoj tržnici ponajprije s ranim voćem, trešnjom odnosno jagodom. Želim naglasiti da kupci znadu da je na tržnici i na pet-šest drugih prodajnih mjesta s ovim voćem samo četvoro pravih proizvođača, koji prodaju svoje, kvalitetne, slasne i sigurno zdrave proizvode. To su, svakako najveći proizvođač jagode u kraju OPG Franjić, pa Rastogorac, Horvat i Ledinski. To su četiri OPG-a koji proizvode jagode. Svi ostali ponuđači su ljudi koji nemaju svoju jagodu, koji su je nabavili raznoraznim putevima, preko zelene tržnice iz hladnjače ili na drugi način, kaže Horvat.

Raspitajte od koga kupujete

Sada se ista situacija ponavlja i sa trešnjom. Kako Horvat ističe jedini pravi ponuđači trešanja, koji nude svoje trešnje, koje potje
u iz njihovih voćnjaka su one s OPG-a Ledinski, kao najvećeg proizvođača, kojeg je također jako pogodio mraz i uništio mu proizvodnju, te OPG Blažeković i Šabić, koji je imaju u nešto manjem obimu, kao što bi je imao i Horvat da je bila uspješna godina, bez štete. Svi ostali na gradskoj tržnici koji nude trešnju su prekupci.

Apeliram na građane da se raspitaju od koga kupuju voće. Da se malo raspitaju tko im prodaje svoje proizvode, a tko one sumnjivog podrijetla, kaže Horvat.

Zbog svega toga, plasmana i zajedničkog nastupa Udruga voćara i povrćara „Dar Bilogore“ na putu je osnivanja zadruge kako bi zajedničkim snagama ponudila na tržištu svoje proizvode.

Ne samo u našem kraju, već i širom Hrvatske. Osnivanjem zadruge možemo otvoriti trgovinu za prodaju naših proizvoda. Sasvim je drugačije kada se pojavite kao zadruga na tržištu, kao ponuđač ili kad se pojavite kao pojedinac, kaže Nenad Horvat.