BJELOVAR – U prvih šest mjeseci ove godine došlo je do naglog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske. Najviše je tome doprinijela činjenica da je samo u prvih šest mjeseci 2020. godine evidentirano čak osam prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo devet osoba, čak i dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

-Sagledavajući posljedice sudionika prometnih nesreća po svojstvu u razdoblju od siječnja do kraja lipnja, na području PU bjelovarsko – bilogorske u prometnim nesrećama poginula su četiri vozača, dva putnika i tri pješaka. Prometne nesreće s poginulim osobama tijekom analiziranog razdoblja prouzrokovane su osobnim automobilom, motociklom, autobusom, teretnim automobilom i traktorom – izvijestili su iz policije – izvijestili su iz policije i naglasili da se ukupni broj prometnih nesreća smanjio u odnosu na prošlu godinu, no najviše zabrinjava dramatično povećanje nesreća s fatalnim posljedicama.

U prvih šest mjeseci 2020. godine evidentirano je tako ukupno 260 prometnih nesreća, što je gotovo za petinu manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Također, evidentirano je i smanjenje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i to gotovo za četvrtinu u odnosu na lani pa su tako u prvih šest mjeseci u prometnim nesrećama teško ozlijeđene 33 osobe, dok ih je još 115 lakše ozlijeđeno.

-U analiziranom razdoblju evidentirane su 72 prometne nesreće kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, od čega pet prometnih nesreća s poginulim osobama i 28 nesreća s ozlijeđenim osobama. Najviše prometnih nesreća bilo je zbog slijetanja vozila s ceste, njih 64, bočnih sudara (46), sudara iz suprotnih smjerova (37) i udara u parkirano vozilo (34), a najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bila je brzina neprimjerena uvjetima na cesti – stoji u izvješću PU bjelovarsko – bilogorske u kojem se upozorava da je svaku četvrtu prometnu nesreću izazvao alkoholizirani vozač, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Posebno zabrinjava činjenica da su policijski službenici u prvih šest mjeseci ove godine proveli do sada možda i najveći broj preventivno – represivnih aktivnosti, no ni spoznaja da su policajci vrlo vjerojatno negdje na cesti, mnoge nije nagnala na odgovorno ponašanje u prometu.

-Policijski službenici su tijekom 2020. godine ostvarili zaista velik broj preventivnih i represivnih aktivnosti te ovom prilikom apeliramo na najrizičnije i najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu: pješake, mlade vozače, vozače mopeda i motocikla, bicikliste, djecu i osobe starije životne dobi, da i sami poduzmu samozaštitne mjere za sigurno sudjelovanje u prometu, prvenstveno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao što je nošenje reflektirajućih prsluka i reflektirajuće odjeće – apeliraju iz policije.

Foto – ilustracija