Suvremeni radni tempo ne ostavlja mnogo mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena s obitelji i češći boravak na otvorenom. U ovakvim okolnostima ponajviše pate naši najmlađi sugrađani koji se uglavnom zabavljaju u virtualnom svijetu, na mobitelima, tabletima i slično. Ipak, Bjelovar nudi mnogo mogućnosti za boravak djece na otvorenom i to ne daleko od njihovih domova. Dječja igrališta su posvuda, no upitna je sigurnost sprava na koju upozoravaju pojedini roditelji. O ovom pitanju svoje su mišljenje iznijele tri majke koje često sa svojom djecom borave na gradskim igralištima.

Neprikladna i opasna

– Uz brigu o troje djece nemam mnogo vremena za odlazak na igrališta u centar grada pa sa svojim najmlađim djetetom odlazim na igralište u našoj ulici. Ne znam što bih rekla o sigurnosti igrališta u centru, međutim, ovo naše je ispod svake kategorije. Na njemu se nalaze sprave starije od 30 godina. Svakih nekoliko godina, obnovi se boja na njima i to je sve. Posebno opasnim smatram tobogan kakav, vjerujem, ne postoji više nigdje u gradu. Previsok je i bez zaštitnog ruba tako da manje dijete može lako pasti s njega, što se i znalo dogoditi – upozorava Tomislava Horvat koja stanuje u naselju Tome Vinkovića. Igrališta u centru grada na prvi pogled izgledaju bolje opremljena nego ona koja su malo udaljenija od centra. Njih posjećuje i veći broj djece, a posebno posjećeno igralište je ono na Šetalištu dr. Ivše Lebovića.

– Meni je, kao i svakom roditelju, sigurnost djeteta na prvom mjestu. To se odnosi i na dječja igrališta za koja mislim da nisu uopće prilagođena manjoj djeci. Primjerice, dijete od godine dana se ne može poigrati niti na jednoj od sprava, a sve mu je zanimljivo i sve bi htjelo isprobati. Ovo igralište je lijepo uređeno, prije nekoliko godina su postavljeni drveni mostić i njihalica. Sve ostalo je zaista staro i nije sigurno, posebno za manju djecu. No, čini mi se da je takva situacija i s ostalim igralištima u gradu. Činjenica jest da se kosi trava, nema smeća i da tu i tamo oliče sprave, ali to ne znači da su igrališta prikladna za djecu svih uzrasta – naglasila nam je Senka Matinović. Na spomenutom igralištu susreli smo i mještanku općine Ivanska i njeno dvoje djece, koja nam je također iznijela svoje mišljenje o stanju u kojem su dječja igrališta.

 Ljuljačke bez okvira

– Kod nas postoje dva igrališta koja često posjećujem sa svoje dvoje djece. Dobro su opremljena, ali im je mana što su vrlo blizu prometnice pa postoji bojazan da bi dijete moglo istrčati na cestu. Što se tiče dječjih igrališta općenito, smatram da bi trebalo biti više sadržaja namijenjenih djeci starosti do 3 godine. Čini mi se da se ta najmanja djeca najviše vesele igralištima i sve ih zanima, a vrlo malo je toga gdje se mogu poigrati bez bojazni da će se ozlijediti. Na primjer, nigdje nisam vidjela da postoje ljuljačke sa zaštitnim okvirom s kojih mala djeca ne mogu pasti. O toboganima da niti ne pričam. Moja djeca im se jako vesele, ali uglavnom su svugdje za njih previsoki – iznijela je svoje mišljenje o igralištima u gradu Bjelovaru i u svojoj općini Matea Trgovac.

O ispravnosti dječjih sprava brine Grad

Kako bismo saznali u kojem stanju su dječja igrališta na području grada, te koliko se pažnje posvećuje sigurnosti naših najmlađih sugrađana, poslali smo upit u Grad Bjelovar koji brine o svim dječjim igralištima na području Grada.

– Na području Grada Bjelovara postoji 38 dječjih igrališta o kojima brigu vodi Grad.
Nadzor nad ispravnošću sprava provodi Grad, odnosno Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora. Sva dječja igrališta održavaju se redovito putem sustava održavanja komunalne infrastrukture, dok se nova igrališta financiraju putem sustava kapitalnih ulaganja. Obično se izgradi ili obnovi jedno dječje igralište na godinu, ovisno o procjeni koje igralište zahtijeva obnovu. Planove održavanja i gradnje izrađuje i provodi UO za komunalne djelatnosti koji je zadužen za navedene poslove – kratko su nam odgovorili iz Grada Bjelovara. Iako smo postavili konkretne upite o sigurnosti i ispravnosti pojedinih sprava na dječjim igralištima, odgovor o istim nismo dobili.