Da su prije pedesetak i više godina sela u moslavačkom kraju vrvjela životom, dokazuju i maleni zaselci koji su postojali u sklopu velikih sela, a koji su danas prava rijetkost. Jedan od malobrojnih takvih koji i danas odolijevaju vremenu je i Brajkovićev Brijeg navrh sela Samarica u sklopu općine Ivanska. Ondje je danas desetak naseljenih kuća, no prije ih je bilo daleko više. Kako doznajemo od jednog od malobrojnih mještana koji još uvijek ondje žive, Tome Kolarića, još prije nekoliko desetljeća, ondje je bila puna svaka kuća.

 Teško do škole

-Naš je zaselak dobio ime po Brajkovićima koji su se ovamo doselili iz Like. No, danas ovdje nema niti jedne obitelji s tim prezimenom, posljednji Brajkovići “svoj” brijeg su napustili prije više od 20 godina. Većina je umrla, dok su neki odselili u potrazi za boljim životom – priča nam Kolarić. Nije to ni čudo, dodaje, s obzirom da život pri dnu Moslavačke gore nije nimalo jednostavan. U čitavoj Samarici nema trgovine, šačica preostalih školaraca svakodnevno odlazi u područnu školu u susjednu Donju Petričku, a potom čak u Ivansku.

-Eto, moj unuk Josip ide u drugi razred, a da bi došao do autobusne stanice gdje čeka prijevoz za Donju Petričku, mora propješačiti skoro dva kilometra. Srećom, imamo automobil pa ga vozimo kad je ružno vrijeme – kaže nam naš sugovornik.

Nekad su se u samaričkom kraju svi bavili poljoprivredom i od toga odlično živjeli, dok mladi danas o takvom životu mogu tek sanjati. Od poljoprivrede danas na selu više nema kruha. Tako i Kolarići na svom imanju drže tek malo ovaca i peradi, a sretni su što su im djeca zaposlena pa tako uspiju privrijediti koju kunu.

-Prije tridesetak godina ovdje je djelovala velika zadružna farma na kojoj su se uzgajale tisuće koza. Na Brajkovićev Brijeg tada su dolazili raditi stalni radnici i sezonci iz čitavoga kraja, čak i iz Bjelovara i udaljenijih krajeva. Onda su došle devedesete, farmu su kupili novi gazde, rasprodali koze i sve strojevima srušili u svega nekoliko dana. Sad je ondje pustoš, a unatoč najavama, do novih ulaganja nikada nije došlo – sa sjetom se prisjeća Kolarić.

 Predizborna obećanja

On i njegovi susjedi kažu nam kako se u njihovo naselje nije ulagalo godinama. Ipak, ovih dana konačno su stigle dobre vijesti iz Općine Ivanska o izgradnji vodovodne mreže.

-Dobro je to, ali sretniji bismo bili da nam naprave novu cestu – kaže nam mještanin Milan Majcan, Kolerićev susjed. Put koji vodi do njihovih kuća je oronuo, a stanovnici ni sami ne znaju koliko su tijekom posljednjih godina amortizera promijenili na svojim vozilima. I prema obećanjima vezanima uz vodovod su oprezni. Kažu, i prije su im političari znali štošta obećavati, da bi nakon izbora zaboravili na izrečeno. Stoga se iskreno nadaju kako će ovoga puta biti drugačije.