Mnogi Bjelovarčani ugodno su se iznenadili potkraj prošlog tjedna kada su na šalteru novoobnovljene zgrade željezničkog kolodvora ugledali obavijest kako će od ponedjeljka (7. prosinca) do sutra (petak, 11. prosinca) umjesto vlakom, na relaciji Križevci – Sv. Ivan Žabno – Križevci umjesto vlakova prometovati autobusi. Naime, vijest je to koja je zapalila maštu svih Bilogoraca – vlakovi ne vozi iz prostog razloga jer su (napokon) počeli radovi na izgradnji tzv. Pruge zvane čežnja. Podsjetimo, ugovor s izvođačem radova potpisan je još potkraj kolovoza. Tom prigodom rečeno je i kako će radovi koštati 200-tinjak milijuna kuna, a pruga koja će putovanje vlakom od centra Bjelovara do centra Zagreba skratiti na manje od sat vremena trebala bi biti dovršena do kraja 2017. godine. Sâmi radovi, rekli su u HŽ infrastrukturi, trebali bi započeti u listopadu 2015. godine.
Usklađivanje Vremenskog plana
No, naš novinarski upit u kojemu smo tražili dopuštenje da uslikamo početak radova na prvoj Hrvatskoj prugi koja se počinje graditi nakon gotovo polustoljetne pauze, pristigao je hladan tuš:
– Poštovani, radovi koje spominjete odnose se na nastavak radova na održavanju dionice pruge između Križevaca i Svetog Ivana Žabnog na pruzi Križevci – Bjelovar – Kloštar. Radovi se odvijaju od 7. do 11. prosinca te od 14. do 22. prosinca u razdoblju od 9.20 do 16.20 sati tako da je pruga u tom vremenu između Križevaca i Svetog Ivana Žabno zatvorena za željeznički promet. Za to vrijeme vožnja putnika supstituirana je autobusima. Što se tiče izgradnje nove pruge između Gradeca i Svetog Ivana Žabnog, u tijeku je usklađivanje Vremenskog plana od strane izvođača radova i inženjera, što ne odstupa od potpisanog Ugovora, odnosno ugovorenog završetka radova u studenom 2017 – stoji u službenom odgovoru HŽ infrastrukture.