Kada ste zadnji put zaplesali, prepustili se ritmu glazbe i bar na tren zaboravili na sve brige ovoga svijeta. Upravo se takav vid opuštanja i zabave odnedavno nudi u Grubišnom Polju i to zahvaljući incicijativi Slobodana Časla zvanog Čak. Riječ je o diplomiranom inženjeru strojarstva koji je u Grubišno Polje došao poslom.

 -Zahvaljujući poslu, ali i avanturističkom duhu, proputovao sam i živio u mnogim zemljama svijeta od Amerike, Kanade, Nizozemske, Norveške, da bi se u Hrvatskoj skrasio 2003. godine. U Grubišno Polje sam došao poslom. Naime, angažirao me investitor projekta izgradnje energane na poslovima zaštite na radu, pa ću do završetka projekta, kraja ljeta 2018. godine, provesti ovdje, objašnjava Slobodan Časl Čak. Kako je riječ o svestranom i vrlo zanimljivom čovjeku koji iznad svega voli ples, ne treba čuditi da je svoju životnu inspiraciju odlučio podijeliti s Grubišnopoljcima.

– Plesao sam cijeli život, uglavnom u disko klubovima, a u plesnoj školi sam završio sasvim slučajno i to neposredno po dolasku u Hrvatsku 2003. godine. Prijatelj iz gimnazije je zbog svoje djevojke krenuo na plesni tečaj pa me zamolio da mu pravim društvo. Nisam ga odbio iako me u to vrijeme još uvijek držao bilijar. Kako sam krenuo na tečaj, jedan dan dok sam trenirao bilijar ulazeći u poziciju za udarac, sasvim slučajno i nesvjesno sam napravio figuru koja se u engleskom valceru zove pahuljica i to je bilo to, živopisno objašnjava Čak, prisjećajući se trenutka u kojem je shvatio da je ples ono što ga nadahnjuje i ispunjava.

Od tada svako slobodno vrijeme provodi u plesu pa ne treba čuditi da je član čak tri plesne škole u Zagrebu; Češkog narodnog doma, putujuće Plesne družine

„Murecas“ s kojom je više puta učestvovao na festivalu Cest is d“Best te srcu mu prirasle Salsa škole Philadelphia.
Umjetnost u pokretu

Životna inspiracija

-Za mene je ples divan način rekreacije, zabave, pozitivne energije,
druženja, zbližavanja ali i kulture ponašanja. Nije se bez razloga plesalo na dvorovima. Kraljevi i prinčevi su to morali znati isto kao i bonton ili upotrebu raznoraznog pribora za jelo posluženog u restoranima. Američki blues je nastao na poljima gdje su robovi imali jedini odušak u plesovima i vremenski utjecali na raznorazne stilove i ritmove u plesu. Ples je lijepo doživjeti pa čak i samo gledajući jer harmonijsko kretanje partnera uz ugodnu muziku je inspiracija sama za sebe, objašnjava nam istinski zaljubljenik i poznavatelj plesa.

Uvjeren je da svatko može relativno brzo savladati osnovne korake i pokrete, a napredak, kaže, ovisi samo o vremenu i trudu. Plesati se uvijek može bez obzira na godine, za početak nikad nije kasno i nikad nije rano, a dobit je tvrdi ogromna.
– Pored veselja na raznim druženjima, pozitivna energija i kultura ponašanja preventivno djeluje na svaki oblik agresivnog ili delikventnog ponašanja jednostavno zato jer se ljudi vesele, opuštaju i ljepotom kretanja oduševljavaju i zbližavaju, tvrdi strastveni ljubitelj plesa.

Bečki valcer, engleski valcer, rumba, samba, foxtrot, disco, rock n roll, cha cha cha, swing, salsa, samo su neki od plesova čije umijeće izvedbe želi prenijeti Grubišnopoljcima, nastojeći da upravo u plesu osjete radost i životnu inspiraciju koju on već godinama osjeća. Poziv na ples odnosno ponuđenu priliku da nauče ili obnove plesno znanje za sada je prihvatilo 25 Grubišnopoljaca različitih generacija koji svakoga utorka i četvrtka u 18 sati dolaze na plesni tečaj organiziran u grubišnopoljskom hotelu. Kada nauče osnovne plesne korake Čak im sprema iznenađenje. Naime, vikendima će u Grubišno Polje na isplesavanje odnosno plesne večeri dolaziti i predstavnici nekih zagrebačkih plesnih škola, da predstave svu ljepotu i radost umjetnosti u pokretu.