Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s uspješnim provođenjem europskih projekata, a posljednji u nizu je projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“, za koji je potpisan ugovor o provedbi projekta vrijednog 10,3 milijuna kuna. Više o provedbi samog projekta čulo se na konferenciji za medije.

Riječ je o EU projektu pod nazivom „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji je kandidiran na Poziv Zaželi – Program zapošljavanja žena, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i za koji se ostvario maksimalni iznos sredstava od 9.990.690,67 kuna, a 300 tisuća kuna osigurava nositelj projekta Bjelovarsko-bilogorska županija.

Projekt će se provoditi uz potporu dvanaest partnera.
Partneri u projektu su:
1. Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar
2. Centar za socijalnu skrb Bjelovar
3. Centar za socijalnu skrb Daruvar
4. Centar za socijalnu skrb Garešnica
5. Centar za socijalnu skrb Čazma

Partneri koji će zapošljavati žene, su:
6. Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo
7. Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac
8. Grad Grubišno Polje
9. Općina Velika Pisanica
10. Općina Berek
11. Općina Ivanska
12. Dom za starije osobe Bjelovar

Zahvaljujući projektu, zaposlit će se 70 nezaposlenih žena s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine te povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci. Tako će se socijalno osjetljivoj skupini društva omogućiti radna mjesta i redovni prihodi, a zahvaljujući obrazovanju i osposobljavanju pružit će im se nova znanja i vještine kako bi im se kasnije olakšao pronalazak novog radnog mjesta.

Inače, projekt će se provoditi 30 mjeseci, od kojih će 24 mjeseca žene biti zaposlene i pružati potporu i podršku za 350 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Po završetku rada, dio žena iz projekta pohađat će edukacije za njegovateljice, edukacije za obavljanje pomoćnih poslova u zanimanju kuhar i u zanimanju konobar, te edukacije za poslove samostalnog knjigovođe.

Na taj način omogućit će im se dodatna edukacija kako bi i nakon završetka projekta imale znanja za obavljanje navedenih poslova i samim time lakše došle do radnog mjesta. Treba napomenuti kako je riječ o projektu koji je svojevrsna nadopuna projekta „Pletenica života“ kojeg je također Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s partnerima uspješno provodila.

Ključ svega je zapravo činjenica da želimo kroz ovaj najveći socijalni program koji smo dosad ostvarili u povijesti naše županije imati i jednu dodanu vrijednost, a to je vrijednost kvalitete za zaposlenike i korisnike. Županija s parterima će napraviti sve da omogući korisnicima i zaposlenicima kojima je to potrebno da uđu u program, a zaposlenicima nakon edukacije i daljnje zaposlenje.

„ Kada govorimo o tom projektu reći ću da je to projekt koji ima 13 partnera. Dakle, uz samu Bjelovarsko – bilogorsku županiju i po tome je jedinstven u Republici Hrvatskoj. Program je to koji je dobio potpisom ugovora prošli tjedan s resornim Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, maksimalan iznos sredstava, u ovom slučaju to je 9.990.690,67 kuna, a sam program vrijedi 10 milijuna i 300 tisuća kuna, a ostatak će snositi sama Bjelovarsko – bilogorska županija. Naime, kada govorimo o njemu ja ću reći da će program zaposliti 70 žena iz ciljane skupine, a to su žene iznad 50 godina i žene koje se nalaze u odgovarajućim kategorijama koje će se brinuti o 350 korisnika koji će dobivati pomoć na tjednoj bazi. 46 žena će imati k tome i mogućnost doškolovanja. To znači da će se program odvijati na području grada Grubišnog Polja, općine Veliko Trojstvo, općine Veliki Grđevac, općine Velika Pisanica, općine Berek, općine Ivanska, a to su sve naši partneri programa. Međutim, Dom za starije osobe Bjelovar koji je u vlasništvu županije će zaposliti žene koje će brinuti o korisnicima na općini Dežanovac, općini Nova Rača i općini Velika Trnovitica. Samo nabrajanje govori da je županija time dobrim dijelom pokrivena. Zaposlene žene na projektu će korisnicima davati pomoć u dostavi namirnica, pomoći u pripremi obroka, davat će pomoć u održavanja čistoće domaćinstava, a nabavljat će i dio namirnica. Mi imamo velike potrebe, posebice starijih osoba, koje su vrlo često same u domaćinstvu na način da im se pomogne u stvarima koje one same ne mogu obaviti. Sigurno ne trebaju ići u dom za stare i nemoćne, ali pomoć im je potrebna, posebice u našem iskustvu je to pitanje zdravstvene zaštite, dolazak do doktora, ali i pomoć kod čišćenja kuće ili kuhanja ručka ili drugih stvari. Mi ćemo program započeti u najkraće moguće vrijeme, u mjesec i nešto dana očekujemo da će biti izabrane žene koje će raditi, a također, u tom vremenu očekujemo da se riješi i broj korisnika koje će odabrati naši partneri, dakle općine i gradovi na područjima na kojima će se to i u konačnici odvijati“, naglasio je župan Bajs.

„Partneri smo na projektu Zaželi. Drago nam je što će u ovome projektu biti uključeno 70 žena iz naše županije, s područja našeg djelovanja. Naravno, tim ženama se pruža mogućnost da narednih 2 godine budu u radom odnosu i samim time da nakon toga budu konkurente na tržištu rada. Zahvaljujemo se na pozivu, a suradnja će biti obostrana“, rekao je Nenad Martinovski ispred HZZ-a Područnog ureda Bjelovar.

„Centar za socijalnu skrb je obavezan partner u ovome projektu i to su ovom slučaju Centri za socijalnu skrb Bjelovar, Daruvar, Čazma i Garešnica, znači svi centri na području županije. Obaveza Centara kao partnera je odabir krajnjih korisnika kojima će žene koje će se zaposliti kroz ovaj projekt pružati usluge. Nama je to velika pomoć u radu, obzirom da imamo veliki broj korisnika koji su stari, koji žive sami i koji nemaju djece ili članova obitelji koji bi im mogli pomagati, a ako imaju, ne pružaju im pomoć i ovo je, zapravo, jedan od načina da te stare ljude zadržimo u svojim kućama i da što kasnije oni idu u neki oblik smještaja i zbrinjavanja. Sretni smo što smo dio ovog stvarno velikog projekta i što ćemo našim korisnicima pružiti najbolju moguću skrb i to u njihovim kućama“, istaknula je Kristina Novalić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar.

„Mi smo takav sličan program kao prva općina na našoj županiji započeli upravo zahvaljujući našem današnjem županu gospodinu Bajsu kada je on bio ministar. Dakle, to je već 10 godina. Treba reći da je prije nas to imalo Grubišno Polje i da nam je Grubišno Polje bila put vodilja kako to sve skupa organizirati. Ja se lijepo zahvaljujem resornom Ministarstvu što je prepoznalo taj program, odnosno danas projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“. Problem je u gradu, a naročito kod nas u selu, velik broj starih osoba kojima je potrebna pomoć koja je kao što je i gospodin župan rekao od razgovora pa do kuhanja ručka i sve druge pomoći“, istaknuo je načelnik Općine Vleiko Trojstvo Ivan Kovačić.