Piše: Sanja Klinac

BJELOVAR – U ovom gradu nema zapošljavanja u iduće tri godine, tek je jedan od brojnih naslova koji su vrištali s internetskih portala brojnih medija kada je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak potkraj 2018. na sjednici Gradskog vijeća obznanio kako zabranjuje zapošljavanje u Gradskoj upravi u sljedeće tri godine.

Uz stroge mjere štednje pa i na plaćama gradskih zaposlenika, gradonačelnik usto stalno ističe svoju kao i transparentnost rada bjelovarske gradske uprave. No, učestalo proklamirana izjava gradonačelnika Hrebaka o nezapošljavanju odnosi se, čini se, samo na one koji nisu rodbinski povezani s HSLS-om, strankom čiji je gradonačelnik odnedavno predsjednik. Jedan od prvih koji mu je čestitao na izboru njegov je sugrađanin Siniša Knezić, ujedno i član Statutarne komisije HSLS-a na nacionalnom nivou.

Primljena jedna službenica

Transparentan Grad s najtransparentnijim gradonačelnikom u ožujku ove godine, ispod radara javnosti, ali i bez javnog natječaja zaposlio je suprugu jednog od potpredsjednika bjelovarskog HSLS-a. Informaciju su na naš upit potvrdili iz Grada Bjelovara, pozvavši se na slovo zakona koje im dopušta zapošljavanje bez natječajne procedure i omogućavanja jednakih uvjeta za sve one koje bi voljeli siguran posao u gradskoj administraciji.

Jedan od prvih koji je D. Hrebaku čestitao na unutarstranačkoj pobjedi je potpredsjednik bjelovarskog HSLS-a Siniša Knezić

-Od početka 2020. godine u službu u Grad Bjelovar primljena je jedna službenica, srednje stručne spreme, upravno-pravne struke, na radno mjesto referentice blagajničkog poslovanja. Radi se o prijemu u službu na osnovi zakonski dopuštenoga Sporazuma između državnog tijela i Grada Bjelovara bez provođenja javnog natječaja što je regulirano člankom 18. st. 2. i 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ( Narodne novine br. 86/08, 61/11, 04/18, 112/19) – odgovorili su iz gradske uprave.

Supruga stranačkog čelnika HSLS-a u gradsku upravu došla je raditi iz Ministarstva unutarnjih poslova, barem je tako navela na svojem Facebook profilu, a iz aplikacije Transparentno vidljivo je i da joj je iz gradskog proračuna isplaćena plaća za ožujak. Iz Sporazuma koji su nam iz Grada Bjelovara dali na uvid, vidljivo je i da je nova zaposlenica u gradskoj upravi počela raditi prvog dana ožujka 2020. godine.

Riješio uhljebe?

Iako u gradskoj upravi tvrde da pri zapošljavanju supruge gradonačelnikova stranačkog kolege ispoštovana zakonska procedura (bilo bi čudno da je drukčije), pitamo se nije li to svojevrsna pljuska svima koji su Hrebakovu zabranu zapošljavanja shvatili kao poruku da se konačno pojavio političar koji će se opako obračunati s uhljebljivanjem. Da su mnogi to pomislili, dokazuje i naslov u Novom listu, jednim u nizu nacionalnih medija u kojima se gradonačelnik Hrebak redovito pojavljuje.
”Pojavio se političar koji rješava uhljebe, objavljuje svoje troškove i uvodi rad za socijalnu pomoć” – naslov je velikog članka kolega iz Rijeke.

Sporazum o zapošljavanju potpisao ministar

Novo radno mjesto na neodređeno vrijeme i bez natječaja supruzi Hrebakovog stranačkog prijatelja legalizirano je Sporazumom koji omogućava manevre iz državnih u lokalne institucije. Isti su nam iz bjelovarske gradske uprave i dali na uvid, zbog zaštite osobnih podataka sa skrivenim imenima i prezimenima i osobe koju su premjestili, ali i, zanimljivo, onima mjerodavnih koji su na takav potez stavili svoj potpis. Bez obzira što se radi o gradskom pročelniku i ministru, dakle javnim osobama. Vrijedi spomenuti i da su svi osobni podaci svih zaposlenih osoba u Gradu Bjelovaru, uključujući i OIB, dostupni javnosti putem aplikacije Transparentno.
Zaposlena referentica trenutačno je na obveznom probnom radu u trajanju od tri mjeseca, koji joj ističe početkom lipnja, a Sporazum kojim joj je omogućeno preseljenje sklopljen je 3. veljače 2020.