Obiteljski izlet Anamarije Pađan, ekonomistice i članice Hrvatskog planinarskog društva Bilogora u mađarski turistički gradić Zalakaros rezultirao je projektom “teškim” gotovo pola milijuna kuna uz pomoć kojih će se izgraditi poučna šumska staza oko Planinarskog doma Kamenitovac u Maglenči.

– Šetali smo pored umjetnog jezera u blizini toplica. Tamo sam primijetila info table i pomislila da bi bilo jako lijepo da napravimo nešto slično i kod nas. Spomenula sam to na jednom od sastanaka planinara. Ispostavilo se da je upravo u tijeku natječaj za takve projekte. Pomoć smo zatražili od konzultantice Adele Zobundžije koja nam je pomogla oko tehničkih stvari. Kao laici, malo smo se iznenadili kada smo shvatili da je vrijednost projekta 450 tisuća kuna. Nismo očekivali da će proći, ali eto, prošao je. Tim je naše oduševljenje bilo veće – pojašnjava Pađan, ujedno i voditeljica projekta.

Početak radova na proljeće

Pred planinarima je sada opsežan posao izrade projektne dokumentacije, a prvi radovi, nada se naša sugovornica, mogli bi započeti na proljeće. Planirana je izgradnja drvene staze širine dva metra, dužine 250 metara, koja bi okružila Planinarski dom. Uredila bi se i tri punkta s klupama i info tablama s nazivima biljaka, opisima i karakteristikama. Sam projekt razdijeljen je na pet faza, a za izvedbu imaju tri godine. Naravno, Pađan se nada da će sve biti dovršeno već do kraja iduće godine. Projekt je prijavljen potkraj prošle godine, a ugovor o financiranju potpisan je u rujnu, i to za vrijednost investicije od 52.950 kuna. Financiranje je omogućeno iz proračuna EU u iznosu od 85 posto investicije, a ostatak od 15 posto iz proračuna Republike Hrvatske.

Vrijedi napomenuti da je cilj ulaganja osigurati dodatnu ponudu posjetiteljima Bilogore, upoznavanje s biljnim i životinjskim vrstama na tom području te u konačnici povećanje kvalitete života djece boravkom u prirodi, njihovih roditelja te ostalih posjetitelja.

Promocija zdravog života

– Na taj način želimo promovirati zdrav način života i aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodi. Naše ciljane skupine su djeca koja dolaze na izletište Kamenitovac, članovi planinarskih društava, djeca iz škola i vrtića koja imaju planirane izlete uvedene u redovan program obrazovanja škole u prirodi sa područja grada Bjelovara i okolnih općina poput Velikog Trojstva, Velike Pisanice i Severina. Uz prethodno navedene, posjetitelje poučne staze činit će i ostali ljubitelji prirode, izviđači, biciklisti, GSS-ovci, enduro-motoristi te ostali izletnici i posjetitelji – napominju iz HPD-a Bilogora.