Nakon niz OPG-a iz drugih županija koji su ostvarili značajen potpore iz IPARD-a konačno je na red došla i Bjelovarsko – bilogorska županija, inače stočarski jako razvijen kraj. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 101 ”Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice”. Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Ranke Trgovac iz Donje Petričke isplaćeno je 1,8 milijuna kuna za izgradnju i opremanje objekata za držanje muznih krava. Korisnik je modernizirao proizvodni sustav s ciljem smanjenja zagađenja okoliša kroz poljoprivrednu proizvodnju, te poboljšao opće uvjete u proizvodnji. Službeno objašnjenje kako je došlo do te isplate se čini jednostavno, no kako kaže Ranka Trgovac, doći do faze povrata ulaganja bilo je jako teško i mukotrpno putovanje.
-Mi smo zapravo duže vrijeme prikupljali razne papire, dozvole i druge dokumente kako bismo uopće mogli krenuti u realizaciju u našeg projekta izgradnje nove farme za muzne krave. Ta je priča potrajala pune tri godine sve dok nismo uspjeli dobiti svu potrebnu dokumentaciju. Na drugoj stani, nakon što je zahtjev za isplatu potpore otišao u Agenciju za plaćanja, obrada i i isplata je bila u vrlo kratkom roku, nekih mjesec i pol dana- kaže Ranka Trgovac, čija je nova farma sa pedeset muznih krava u pogonu već nekih šest mjeseci. Naime, investicija je realizirana putem kredita HBOR-a, a potom je tražen povrat novca iz IPARD-a.
-Ukupno ulaganje u farmu je 3,6 milijuna kuna i polovicu iznosa smo uspjeli dobiti iz IPARD-a. Ruku na srce danas je stanje na tržištu svježeg mlijeka vrlo loše, no nadamo se da će se stvari popraviti. Da nije bilo ovakve mogućnosti povrata dijela uloženog novca vjerojatno se ne bismo upuštali u ovako veliko ulaganje – napominje Ranka Trgovac.