Piše: Vedran Cindrić

Mlada Bjelovarčanka Ena Tudić (24) bavi se zanimljivim i poprilično nesvakidašnjim sportom za djevojke. Naime, Ena je za sada jedina Bjelovarčanka pa i Hrvatica koja se aktivno bavi i natječe u ‘offroad’ to jest ‘enduro’ disciplini motociklizma koja je vrlo zahtjevna i opasna jer se vozi po šumama, stijenama, potocima i ostalim prirodnim preprekama. Inače, Ena se bavi i kaskaderstvom tako da trenutno snima jedan američki film kao kaskader, a često ju producenti zovu i na snimanje spotova.

-Od malih nogu se mi roditelji otkrivali tajne motora, a tata i dan danas vozi motor. Stoga, mogu reći da je to obiteljska ljubav i da mi je to u krvi ili kako bi se reklo, jabuka ne pada daleko od stabla. Prvi put sam samostalno sjela na motor sa samo sedam godina i od tada sam neprestano na dva kotača. Cestovne motore vozim otprilike 17 godina dok ‘enduro’ motor vozim godinu dana – započela je Ena i pojasnila nam što je točno ‘enduro’ utrka.

-Enduro je oblik moto utrke koji se sastoji od više etapa na kojima se mjeri vrijeme. Postoje klase expert, hobby, veteran i lady za koje se natjecatelji sami prijavljuju po svojoj fizičkoj spremi. Cilj ovakvog tipa utrke je na mjerenim etapama imati što bolje vrijeme, a pobjednik svake klase je onaj koji na kraju svih etapa ima sveukupno najbolje vrijeme, no također postoji vremensko ograničenje u kojima se utrka mora završiti. Staza se sastoji od 40 do 60 kilometara s preprekama i vrlo strmim uzbrdicama i nizbrdicama, stijenama, potocima i ostalim prirodnim preprekama. Staza je iz perspektive vožnje i vozača specifična po tome što zahtjeva od natjecatelja veliku izdržljivost, kondicijsku spremu i veliku tehničku sposobnost na stazi upravo zbog tih prirodnih preprekama. Utrke se najčešće odvijaju u dva dana, a postoje i višednevne utrke u trajanju od tjedan dana. U tom slučaju, prvi dan se vozi kraći dio s višebrojnim preprekama poput balvana, kamenja, guma, cijevi, velikih klackalica, jama i slično te se po tom ostvarenom vremenu starta drugi dan. Svaka staza mora biti vidno označena s trakama ili strelicama koje pokazuju daljnji smjer – objasnila nam je Ena.

Dodaje da ima mnogo iskustva u cestovnom motociklizmu, ali da je za sada odvozila tri ‘enduro’ utrke.

Opasan, ali zanimljiv sport

-Prvu ‘enduro’ utrku sam sam imala u travnju ove godine u Bosni i Hercegovni u Visokom. Tada poprilično nespremna i neutrenirana htjela sam samo vidjeti što me sve čeka za daljnje utrke da se bolje pripremim. Inače, sasvim slučajno sam počela s tom vrstom motora i utrka prošle godine. Naime, prijatelj koji je tada radio u inozemstvu mi je posudio motor da se vozim dok njega nema i tako sam se jednostavno zaljubila u ‘enduro svijet’ i prirodu – kaže nam Ena. Dodaje da na utrkama ima iznimno malo djevojaka, eventualno dvije do pet i da su to vozačice uglavnom iz Slovenije i Austrije. Kaže da je na svojoj prvoj ‘enduro’ utrci bila jedina djevojka.

Ena se i po šumama odlično snalazi na motoru

-Kod muškaraca je potpuno drugačija situacija. Njih na natjecanju ima od 200 do 400. Do sada imam osvojena dva zlata i jedno srebro, ali može se reći da sam imala sreće i puno pomoći na utrci. S obzirom da nisam cijelo vrijeme posvećena tom sportu, ne mogu ni stalno trenirali, tako da treniram koliko mogu i stignem, nekad par puta tjedno, a nekada samo par puta mjesečno. Treniram zajedno s dečkima iz Bjelovara koji također voze utrke u svojim klasama i koji me kao iskusni vozači podučavaju kako da tehnički što bolje vozim i prolazim stazu. Cilj mi je riješiti se prvo straha i nervoze koji me prate na nekim opasnijim dijelovima staze, a onda se dobro utrenirati da te dijelove prođem u što bržem vremenu i sa što većom lakoćom. Inače, htjela bih da je više cura u tom sportu. On je naizgled opasan, zahtjevan i težak, ali je zanimljiv, odvija se u prirodi i stječe puno novih iskustva i poznanstva – naglašava Ena koja trenutno vozi motor KTM Freeride 250R.

-Skup je ovo sport, pogotovo održavanje motora ako je neki veći kvar. No, za sada nisam imala problema osim standardnih mijenjanja filtera, ulja i guma, a to sve održavam sama. Padova na utrkama i treninzima je bilo, a i bit će ih. To je neizbježno u ovom sportu. Zaletavanje u drveće i stijene prilikom strme nizbrdice i nemogućnosti kočenja su normalana pojava. Ali većih lomova za sada nisam imala i nadam se da ni ne budem. Što se tiče roditelja, podržavaju me jer sam odrasla u moto svijetu. Normalno je da se brinu, ali uz mene su i u moralnom i u financijskom smislu – zaključila je Ena.