Nakon što su jučer otvorene pristigle ponude za izgradnju nove zgrade bjelovarske bolnice, župan Damir Bajs u društvu ravnatelja Opće bolnice Bjelovar Alija Alloucha najavio je da će od Vlade Republike Hrvatske zatražiti sufinanciranje projekta izgradnje nove zgrade bolnice u iznosu od 100 milijuna kuna, no bez obzira na stav Vlade RH, kaže, bolnica će se početi graditi.

-Za najveći i najvrijedniji objekt trenutno u zdravstvu koji će u gradnju u Republici Hrvatskoj, a koji će iz temelja promijeniti uvjete rada i liječenja u bjelovarskoj Općoj bolnici, Bjelovarsko – bilogorska županije je kroz EU sredstva i proračun osigurala 165 milijuna kuna za izgradnju. Otvorili smo do sada pristigle ponude i ona najpovoljnija iznosi 272 milijuna kuna, a najviša 326 milijuna – izjavio je župan Bajs i nastavio.

-Općeniti rast cijene gradnje odrazio se u ovom slučaju i na gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. No, s obzirom da se radi o strateškom projektu koji će pretvoriti staru bolnicu u modernu bolnicu 21. stoljeća, Bjelovarsko – bilogorska županije će iznaći dodatna sredstva kako bi se projekt mogao završiti – istaknuo je župan Bajs.

No, dodaje da će Bjelovarsko – bilogorska županija zatražiti od Vlade Republike Hrvatske sufinanciranje projekta u iznosu od 100 milijuna kuna koliko je više procijenjena cijena izvođenja radova i to po istom modelu kao što država daje potporu Istarskoj županiji za izgradnju bolnice u Puli.

-Za izgradnju Opće bolnice Pula početna cijena radova iznosila je 350 milijuna kuna, a na kraju će njena izgradnja iznositi 750 milijuna. Od tih 750 milijuna kuna, Republika Hrvatska sufinancira sa 75 posto, odnosno sa 562 milijuna kuna. Ne vidim razloga zašto se onda nas ne bi sufinanciralo s ovih 100 milijuna kuna po istim modelom – rekao je župan Bajs i  naglasio.

-No, neovisno o odluci i stavu Vlade Republike Hrvatske, Bjelovarsko – bilogorska županija će osigurati sredstva kako bi gradnja mogla krenuti, a građani našeg kraja dobiti novu bolnicu. (vec)