Nakon što je zgrada Gradskog muzeja Bjelovar prije nekoliko godina u potpunosti obnovljena i iznutra i izvana, za što se iz gradskog proračuna izdvojilo vrtoglavih 14-ak milijuna kuna, većinom iz sredstava Spomeničke rente, došlo je vrijeme za nova ulaganja. Naime, prema planu raspodjele sredstava spomeničke rente za 2016. godinu, za građevinske radove na Gradskom muzeju izdvojit će se nimalo zanemarivih stotinu tisuća kuna. O navedenom prijedlogu danas (četvrtak, 3. prosinca) će raspravljati gradski vijećnici, a Milan Mateković, pročelnik za društvene djelatnosti, pojašnjava kako je, među ostalim, riječ o novcu namijenjenom uređenju arheološkog odjela.
Stalni postav
– Riječ je o radovima koji nisu ugovoreni u vrijeme kada se obnavljao Muzej, nego su dodatni u sklopu planiranja Stalnog postava, a radi se o uređenju podruma. No, to je tek polovica novca, a druga polovica potrebna je za projekte Muzeja poput arheoloških iskapanja diljem županije, pa i u Bjelovaru. Koliko god mi osiguramo, jednak udio,a često i veći, osigura Ministarstvo kulture – pojašnjava Mateković.
Uz Gradski muzej, novcem iz spomeničke rente obnavljat će se pročelje Narodne knjižnice Petar Preradović (koja je bila u planu i ove godine, no “prebačena je” u iduću), nastavit će se financiranje rekonstrukcije gradskog paviljona, a dio novca izdvojit će se i za radove na kapeli sv. Križa na groblju sv. Andrije. Grad Bjelovar nastavlja i s programom subvencioniranja uređenja fasada sa stotinu tisuća kuna. Sve zajedno, Grad Bjelovar iz spomeničke rente planira ulaganje u visini od 984 tisuće kuna. Valja napomenuti kako temeljem zakonskih izmjena gradska uprava snižava visinu spomeničke rente za mnogobrojne financijske ustanove smještene u staroj gradskoj jezgri sa sadašnjih sedam na zakonski najvećih mogućih četiri kune po četvornom metru mjesečno.