Djelatnici Oftalmološkog odjela Opće bolnice Bjelovar, osim što na svojim radnim mjestima svakodnevno pomažu svojim sugrađanima i ostalim pacijentima, odlučili su otići korak dalje te vlastitim snagama organizirati niz aktivnosti namijenjenih prikupljanju novca za opremanje dječje ambulante, konkretno aparata za vježbe. Potrebno im je najmanje 80 tisuća kuna kako bi obnovili opremu koja je i dalje funkcionalna, no opasno se približava isteku roka trajanja.
Liječenje od vrtićke dobi
– Zbog zastarjele opreme prijeti opasnost da se terapije dječje slabovidnosti uskoro počnu provoditi u udaljenijim oftalmološkim ustanovama, što bi bio velik trošak za roditelje, ali i osiguravajuće kuće koje su dužne nadoknaditi putne troškove – pojašnjava dr. Kristina Košćak Čale, koja je uz višu sestru Božicu Puzak inicijatorica Tjedna oftalmologije. Usto, nastavlja dr. Košćak Čale, zaposleni roditelji ne mogu pratiti djecu 40 puta godišnje u udaljeniju ustanovu. Ona od 2010. godine provodi redovne sistematske preglede djece u dobi od četiri godine u bjelovarskim dječjim vrtićima.
– Svake godine izdvojimo oko deset posto slabovidne djece koja se dalje obrađuju u oftalmološkoj ambulanti, a nekolicina njih zahtjeva daljnje praćenje i liječenje. Terapija se provodi individualno, uz pomoć posebno obučenih i iskusnih viših medicinskih sestara. Primjera radi, vid djece prošle godine poboljšao se kod tri od četiri djeteta, odnosno u gotovo 75 post oslučajeva – pojašnjava dr. Košćak Čale dodajući kako su samo lani vježbama pomogli 370 djece u dobi od tri do 12 godina.
Nabavka novih aparata za provođenje ortoptičkih i pleoptičkih vježbi kod slabovidne djece neophodna je za normalan rad naše dječje oftalmološke ambulante – zaključuje dr. Košćak Čale.
Predstave i predavanja
Tjedan oftalmologije počinje u ponedjeljak, 7. ožujka, a obilježit će ga stručna predavanja, besplatne medicinske usluge, ali i atraktivne predstave Bjelovarskog kazališta i nastup KUD-a Golub u Domu kulture. Organizatori posebno ističu prvo bjelovarsko gostovanje Kazališta slijepih i slabovidnih osoba “Novi život” koje će u petak 11. ožujka, također u Domu kulture, izvesti predstavu “Jučer sam se sjetio plave”.
– Sredstva će se prikupljati na ulazu dvorana u kojima se održavaju predstave, a možete pomoći i izravnom uplatom na žiro račun Bolnice – poručuju organizatori. Ako novac želite uplatiti izravno na račun Opće bolnice Bjelovar, oznaka računa je HR IBAN5424020061100003597, a potrebno je navesti i svrhu doznake: Donacija za oftalmologiju.