U Veterinarskoj stanici Bjelovar prošle godine je pregledan 1091 uzorak svinjskog mesa na trihinelu, a do kraja ove godine ondje očekuju otprilike isti broj pregleda. Kažu, ljudi su iz godine u godinu sve svjesniji potrebe da je meso potrebno provjeriti, s obzirom da je trihineloza opasna bolest do koje dolazi konzumiranjem zaraženog sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa. Bolest je rasprostranjena u cijelom svijetu, ali je posebice karakteristična za naše krajeve, s obzirom da je prenose zaražene domaće i divlje svinje, pa i štakori, koji su najčešći nositelji bolesti. Životinje u prirodi mogu se zaraziti jedući meso drugih zaraženih životinja, a svinje jedući smeće odnosno zaražene ostatke mesa.

 Sirovo meso

-Trihineloza je zarazna bolest zajednička ljudima i nekim životinjama, koja može prelaziti sa životinje na ljude i obrnuto. Na bjelovarskom području već desetak godina nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze trihinelom. Prema Naredbi o obaveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda trichinella, kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu, postoji obaveza da se uzorak mesa donese na analizu. Isto vrijedi i za svaku odstrijeljenu divlju svinju. Cijena pregleda za kućanstva je 49,37 kuna, a za divlje svinje kreće se od 45 do 95 kuna – ističe član Uprave Veterinarske stanice Bjelovar dr. vet. med. Ante Ćorić.

Do zaraze dolazi kada se konzumira sirovo odnosno sušeno, kao što su šunka, kobasice, kulen ili nedovoljno pečeno meso svinje. Simptomi bolesti nisu nimalo ugodni. Između ostalog to su proljev, grčevi u trbuhu, a tjedan dana poslije infekcije, kada crvi trihinele počnu proizvoditi ličinke koje ulaze u krvotok i počnu se „zakopavati“ u mišiće, bolest se očituje visokom temperaturom, bolovima u mišićima, oticanjem kapaka i lica, glavoboljom, slabošću, osjetljivošću na svjetlost, itd.

Prava zaštita

-Zbog toga je ključna prevencija i potreba odnosno obveza slanja mesa na veterinarsku provjeru, kako bi se meso zaklane životinje moglo konzumirati i obrađivati bez straha od bolesti i nepotrebnih zdravstvenih komplikacija. Važno je još jednom naglasiti da se soljenjem, sušenjem i dimljenjem mesa ličinka trihinele ne uništava. Jedina sigurna zaštita je pravilno pečenje i kuhanje – kaže dr. Ćorić.