Odjel za ginekologiju bjelovarske bolnice odnedavno je bogatiji moderni inkubator i fototerapijsku posteljicu. Rezultat je to humanitarne akcije “Palčići” koju je prije pet godina pokrenuo Kluba roditelja nedonoščadi. Donacija koja će znatno podići kvalitetu rada na spomenutom odjelu vrijedna je gotovo 138 tisuća kuna.

Jedna od 30 bolnica

-Bjelovarska bolnica je 28. bolnica u koju je stigla naša donacija, a zacrtali smo da ćemo prikupiti novac za ukupno 30 bolnica. do sada smo donirali ukupno 5,2 milijuna kuna, iako tijekom sedam godina, koliko djeluje naša udruga, od države nismo dobili ni lipu. Ne samo to, nego se država, unatoč našim molbama, nije odrekla PDV-a pa smo u državni proračun uplatili 1,3 milijuna kuna, što bi bilo dostatno za dodatnih 12 inkubatora – kazala je predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Željka Vučko. Dodala je kako se posebno ponosi time što su jedna od udruga koja je svaku prikupljenu kunu utrošila isključivo na kupnju uređaja.

U pravi trenutak

-Od srca zahvaljujem Klubu roditelja nedonoščadi što su nam donirali ovu izuzetno vrijednu, skupu i kvalitetnu opremu koja će nam višestruko koristiti prvenstveno za nedonošenu djecu, ali i svu drugu djecu kojoj je potrebna pojačana skrb – naglasila je neonatologinja Marija Hiđa-Čohar, dodajući kako se u prosjeku rađa 10 do 12 posto djece kojoj je potrebna ovakva aparatura.
– Do sada smo koristili čak i jedan inkubator iz 1994. godine, a imamo i jedan noviji, ali i jedan transportni. Redovito servisiramo svu svoju opremu, no nekih dijelova jednostavno više nema pa je ova donacija stigla u prave ruke u pravi trenutak. Kada je pak riječ o fototerapijskoj posteljici, ona služi za liječenje novorođenačke žutice. Iako već imamo takav uređaj, uvijek se može dogoditi da je potreban većem broju novorođenčadi u isto vrijeme – kazala je dr. Hiđa-Čohar. Oduševljenje nije krio ni voditelj odjela, prim. dr. Tibor Toth, nazvavši donaciju pravim čudom koja će znatno pomoći u radu na bjelovarskoj Ginekologiji.
– Danas su zaista rijetke udruge koje doniraju ovako velika sredstva – naglasio je dr. Toth.