Kada početkom listopada sudac označi početak svjetskog prvenstva u šaranskom ribolovu i 72 sata neprekidnog ribolova, na jednom od startnih mjesta na obali Ade Ciganlije u Beogradu bit će i Bjelovarčanin Marko Hruby.

Za Marka i njegovog klupskog kolegu Dominika Grgca, s kojim već godinama zajedno trenira i lovi za ekipu „Šarana“ iz Zaprešića, bit će to vrh karijere.
Ove godine je Marko zajedno s dugogodišnjim prijateljem i partnerom po brojnim natjecanjima i šarankim kampanjama širom Hrvatske, nastupio za ekipu „Šarana“ u Hrvatskoj šaranskoj ligi, koja je ove godine okupila rekordan broj sudionika (21 ekipu). Ekipa je osvojila drugo mjesto. S tim rezultatom Hruby i Grgac ušli su u sastav reprezentacije Hrvatske koja će u listopadu nastupit na svjetskom prvenstvu u šaranskom ribolovu Beogradu.

Od malih nogu na vodi

Hrvatski šaranaši su do sada bili višestruki svjetski prvaci i osvajači naslova najboljih i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. Baš u Beogradu, 2000., kada je ovdje bilo svjetsko prvenstvo, ponijeli su titule ekipnih i pojedinačnih svjetskih prvaka. Zato se i ove godine od hrvatskih šaranaša puno očekuje u Srbiji. Ono što veseli bjelovarske ljubitelje ribolova jest svakako to da će na svjetskom prvenstvu loviti i jedan Bjelovarčanin.

Dvadesetpetogodišnji Marko Hruby ribičijom se bavi od malih nogu. Krenuo je kao spineraš na Šoderici u pratnji djeda Miroslava i oca Hrvoja. Lovio je i šarane, a od 2012. posvećuje se „full“, kako kaže šaranskom ribolovu. Od lani lovi za „Šaran“ iz Zaprešića. Tu je dobio najbolje uvjete za napredovanje, treniranje i potrebnu podršku. Šaranski ribolov je, kako kaže, veoma skup i zahtijevan. Traži pino odricanja, treniranja i „ispitivanja“ mamaca, pribora i sistema na vodi. Zbog fizičkog napora, preko zime i uoči početka prvenstva provodi dosta vremena i u teretani. Najmanje tri puta mjesečno vikende provodi na šaranskim kampanjama (petak, subota, nedjelja) na vodama širom Hrvatske. Prije svega na onima na kojima će loviti neko prvenstvo, odnosno ligu. Do sada je na brojnim šaranskim natjecanjima osvajao prva mjesta o čemu svjedoče brojni pehari i medalje u njegovim vitrinama.

Sam priprema mamce

– Šaranskom ribolovu me je privuklo to što taj vid ribolova daje puno mogućnosti i kreativnosti. U šaranskom ribolovu do izražaja dolazi to kombiniranje mamac, bojila i to sve zajedno sa priborom uz puno, puno treninga i boravka na vodi, daje rezultat- priča Marko.
Za svako natjecanje i ribolov Hruby sam priprema i kuha mamce, priprema primamu, od partikla do bojila. A za svaki ribolov treba pripremiti i po stotinjak kilograma boila, partikla i drugih mamaca i prihrane. Uz to treba pripremiti i sav pribor i opremu, a njega u šaransom ribolovu ima koliko hoćete. Zato ne čudi što za te pripreme, osim cijelog vikenda, treba ponekad žrtvovati i cijeli tjedan. No ima Hruby puno razumijevanja kod svog poslodavca, u automehaničarskoj radionici u Bjelovaru, gdje radi. Naime, automehaničarska radionica je već godinama obiteljski biznis Hrubyjevih u Bjelovaru, pa tata Hrvoje ima razumijevanje za sinov sport, a Marko za uzvrat vrijedno odrađuje svoje šihte.

Kvalitetu i talent Marka Hrubyja prepoznali su i sponzori pa mu za izradu bojila CCMoore Croatia daje svoja brašna, a tvrtka Prowess štapove.

– Puno rada, dobra priprema, puno odricanja i testiranja mamaca na različitim vodama. To je tajna uspjeha u svakom sportu, pa tako i u šaranskom ribolovu – kaže Hruby i dodaje kako testiranjem mamaca na svim vodama dolazimo do spoznaja sa čim i kako, gdje loviti.

 Nikako preko 30 kg

Hruby je i do sada bio veoma uspješan na vodi. O tome svjedoče ulovljene 24 ribe teže od 20 kg i 11 riba preko 25 kg težine. Puno je šarana i amura imao teških ispod 20 kg.

– Nikako da pređem tu magičnu brojku 30 – žali se Hruby.
Najveći šaran kojeg je do sada ulovio imao je 29,90 kg. Ulovio ga je na jezeru Zaprešić, pa se nada da će baš na „Zaprešiću“ uloviti svog prvog šarana težeg od 30 kg. Osim na to jezero, Hruby najradije lovi jezerima ZERP, Pjeskara Lipik, Šoderici kod Koprivnice, Ontariju u Zagrebu…

– Svih tih rezultata ne bilo bez pomoći prijatelja i klupskog kolege Dominika Grgca – ponavlja nam Marko, a ni bez podrške obitelji i prijatelja, koji su uz njega već dugi niz godina.
Poslije nastupa na svjetskom prvenstvu u Srbiji, Hrubyja već početkom 2019., u veljači, čeka nastup na Svjetskim ribolovnim igrama u Južnoafričkoj Republici. No, hoće li hrvatska reprezentacija stići do tamo ovisi o sponzorima pa tako i Marko Hruby, koji će putovati na rog Afrike jedino ako uspije pronaći nekog tko će mu financijski pomoći nastup na tom velikom natjecanju.

– Treba vjerovati u snove – kaže Hruby, poručujući mladim ribolovcima, da vjeruju u svoje snove jer se tada oni i ostvaruju.