Ova se godina pokazala dobrom za kvalitetu domaćih mednih proizvoda. O koliko se dobroj kvaliteti radi dokaz su i visoke ocjene koje su stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta dali na 22. ocjenjivanju kvalitetnih sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, 16. ocjenjivanju pakovina meda i proizvoda na bazi meda te 13. ocjenjivanju kvalitete pića od meda i na bazi meda. I dok su u prvoj vrsti ocjenjivanja bjelovarsko-bilogorski pčelari bili prilično nagrađivani, u drugim kategorijama ih nije niti bilo.

Od 109 uzoraka dodijeljeno je 57 “Zlatnih žlica”, 47 “Srebrnih žlica”, deset “Brončanih žlica” te su dva proizvođača dobila diplomu. Među zlatnima našlo se troje naših pčelara. Dalibor Herclik iz Grubišnog Polja visoke je ocjene zaslužio za svoj bagremov med, baš kao i njegov kolega pčelar iz Bjelovara Siniša Petrec. Čak dvostrukim se zlatom pak okitio Dražen Kovač, poznati pčelar iz Kapele. Osim bagremovog, Kovačev i lipov med ocijenjen je vrhunskim.

– Ovo je još jedan dokaz da ljudi koji kupuju domaći med mogu računati na kvalitetu. Najbolji u državi svakako je veliko priznanje, ali mi je žao što se više mojih kolega ne odlučuju svoje uzorke, siguran sam isto tako kvalitetnih medova, poslati na državnu ocjenu. No, veseli činjenica da se na županijsko ocjenjivanje puno više odazivaju – komentirao je Kovač natjecateljske navike kolega pčelara.