SIRAČ – Osim po rakiji, sirački kraj prema svemu sudeći postaje sve poznatiji po još jednom alkoholnom piću. U malom selu Šibovcu Igor Rihter proizvodi gin.

Iako se u pravi biznis odmetnuo tek nedavno, po društvenim mrežama se kao alva širi glas o kvaliteti njegovog pića dostupnog već po mnogim daruvarskim i bjelovarskim kafićima. Kao nagradu za uloženi trud Igor je primio i priznanje u svojoj općini na ovogodišnjim Danima šljiva i rakija.

Ovaj, inače profesionalni kuhar nakon 14 godina rada u inozemstvu i Dalmaciji odlučio je udahnuti život svome rodnom selu. Nedirnuta priroda i papučki obronci prepuni ljekovitog bilja bili su glavna inspiracija za početak ove priče o alkoholnom ljepotanu iz Rihterove male destilerije.

Igor Rihter je dobio i priznanje za svoj gin

Posebna priprema

Stvorili smo nešto posebno, a to je Crane Town gin. Okusi i mirisi koji se nalaze u njemu dobiveni su iz okolnog herbarija našeg kraja. Ovo je priča i o Ždralu, a Crane Town london dry gin proizveden je od 20 ručno ubranih biljaka u podnožju planine Papuk kojih tu ima u izobilju, kao što su borovica, angelica, bazga i kamilica. Gin je rađen u tradicionalnom obiteljskom ozračju, destiliran u bakrenom kotlu s gin basketom – ponosan je Igor.

Njegov gin na nepcu ostavlja snažan trag s okusima bilja i bez problema ga se može zamisliti u svim mogućim kombinacijama, čak i u gastronomiji.

Moj otac je sada već stariji i u Šibovcu ima puno zemlje. U budućnosti na njoj želim podići i nasade šljiva, možda i ruža za gin. Za sada smo usmjereni najviše na tržište na kojem se već duže vrijeme primjeti odlična prihvaćenost ginova, a planiramo proizvoditi i likere, rakije i druga alkoholna pića. U našoj destileriji je jedan od najmodernijih strojeva u Hrvatskoj i prilično nas je koštao, ali vjerujemo da će se s vremenom isplatiti i da će ljudi znati cijeniti naš ručni rad. Maksimalno smo posvećeni detaljima pa su i čepovi na našim bocama ručno izrađeni od slavonske bukve, koja je pet godina sušena prirodnim putem – priča Igor držeći u ruci bukov čep paljen grbom obiteljske destilerije.

Mladi vole gin

Baza Rihterovim ginovima je pšenica i kukuruz koje također u ovom našem kraju ne bi trebalo nestati. Da su Rihteri na dobrom putu dokaz je kultura konzumacije “stranih” alkoholnih pića koja se i u Hrvatskoj prilično povećava. Potrošači gina najčešće je mlađa populacija koja ga konzumira u kombinaciji s drugim pićima, posebno popularni postaju upravo craft ginovi.

Ugledni profesori zagrebačkog Agronomskog fakulteta, na nedavno održanoj studentskoj konferenciji pod nazivom „The Gin Is IN“, ustvrdili su da u kontroliranim količinama, zbog sirovina koje se koriste, gin ima i dobra, neškodljiva, svojstva po zdravlje korisnika.

Gin je prvi put proizveden u 17. stoljeću u Nizozemskoj, a zanimljivost je da se tada pripravak koristio u medicinske svrhe i to kao lijek za bolesti bubrega. Tijekom povijesti gin je uglavnom bio podcijenjen i smatran pićem siromašnih, a popularan postaje tek u ’20-im godinama prošlog stoljeća kada se širi potrošnja u kombinaciji s tonikom i limunom.