Dugogodišnji šahovski radnik i zaljubljenik Vlado Karagić krajem kolovoza doživio je vrhunac karijere u drevnoj igri. Naime, u Crikvenici je kao FIDE sudac dijelio pravdu na simultanci Garia Kasparova. Najpoznatiji svjetski šahist i bivši svjetski prvak je u sklopu Adriatic chess foundationa odigrao simultanku protiv 16 šahista iz javnog i političnog života, a Karagić je spletom okolnosti odradio ulogu glavnog suca.

– U Crikvenicu sam bio kao voditelj kampa Adriatic chess foundationa. Nekoliko sati prije početka simultanke organizator cijelog događaja Zlatko Klarić mi je rekao da ću morat suditi simultanku što me ugodno iznenadilo. Brzo sam se pripremio te sam na početku simultanke održao kratki govor, a onda smo svi zajedno uživali u igri jednog od najvećih šahista svih vremena. Naravno da je pobijedio u svih 16 partija, a ja kao sudac sam mogao samo gledati njegove sjajne poteze – emotivno se Karagić osvrnuo na najznačajniji događaj iz svoje sudačke karijere dodavši da postoji šansa da Kasparov 2021. godine dođe u Bjelovar i to povodom sto godina šaha u Bjelovaru.

– U sklopu svoje humanitarne Adriatic chess foundation Kasparov često nastupa u raznim gradovima. On bi u Bjelovar došao besplatno, no svatko tko želi igrati u simultanci protiv njega to bi morao platiti. Sva skupljena sredstva idu na račun fondacije koja se brine o razvoju šaha u svijetu. Njegov dolazak mogao bi se organizirati u sklopu Terezijane – predložio je Karagić napomenuvši da je jedno poznato svjetsko šahovsko ime posjetilo Bjelovar kada se obilježavala pedeseta godišnjica šaha u gradu. Bio je to Tigran Petrosjan koji je 1971. godine odigrao simultanku protiv tada istaknutih Bjelovarčana. Zanimljivo, u to vrijeme najbolji šahist u Bjelovaru bio je Đorđević koji je remizirao s Petrosjanom.

Već dugih 13 godina Karagić svaku posljednju subotu u mjesecu organizira šahovski turnir Gospodar mjeseca. Sve je krenulo kao malo šahovsko druženje za polaznike Osnovne škole Rovišće, a u proteklih 13 godina preraslo je u međunarodni projekt s 919 sudionika iz čak 14 zemalja.

– Ideja je bila da turnir bude edukativne razine i da na njemu nastupaju naši mladi igrači. Međutim, iz mjeseca u mjesec turnir je rastao, interes je postajao sve veći, broj igrača se povećavao i na kraju je prešao okvire Rovišća i Zrinskog Topolovca. Neki od turnira Gospodara mjeseca se održavaju u susjednim gradovima, pa čak i susjednim županijama. Još malo premašit ćemo brojku od tisuću sudionika, a cilj je privući šahiste iz još dvije države čime bi došli do magične šahovske brojke od 16 zemalja – najavio je skromni učitelj iz Rovišća koji ujedno vodi i šahovsku sekciju Školsko sportskog društva Mrav iz OŠ Rovišće.

– Kroz ŠŠD Mrav, ali i kroz Šahovski klub Ivan Dvoržak prošli su brojni mladi šahisti. Najveći pojedinačni uspjeh polučio je Pavo Šimić koji je 2011. godine osvojio naslov držanog prvaka u kategoriji do deset godina. Godinu dana kasnije Mihael Kolar je u kategoriji do 11 godina bio državni viceprvak, dok je Mihael Jakrlin 2013. godine na PH u U11 kategoriji osvojio broncu. Prošle godine naša kadetska ekipa u sastavu Kolar, Šimić, Jakrlin i Đukin je bila druga u Hrvatskoj. Vjerujem da tu nije kraj i da ćemo u budućnosti imati još puno lijepih rezultata – dodao je na kraju Karagić.