Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru, kojom je u siječnju ove godine na četiri pol godine osuđen Zoran Verić (37). Ovaj je i ranije osuđivani Bjelovarčanin proglašen krivim za dva kaznena djela razbojništva, koja je u rujnu prošle godine počinio u Bjelovaru. Za svako razbojništvo izrečena mu je kazna od po tri godine zatvora, na koncu mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od četiri i pol godine, u koju je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 21. rujna prošle godine.

 “Daj pare!”

Podsjetimo, Verić je proglašen krivim zbog razbojništva koja je počinio prvo u trgovini, a potom i u ljekarni u Mihanovićevoj ulici u Bjelovaru. Prvo je 7. rujna prošle godine ušao u trgovinu “Špar”, gdje je košaru natrpao raznim stvarima poput viskija, čokolada i keksa. Kad je došao do blagajne, iz zelene platnene torbe koju je imao sa sobom izvadio je nož. Stavio ga je na pult i obratio se prodavačici riječima “Ovo je pljačka, daj novac!”.

U strahu za svoj život prodavačica mu je predala sav novac koji se nalazio u kasi, a potom joj se Verić, prema optužnici, ponovno obratio. Kazao joj je “Znam da imaš još novca, ne pravi se luda!”, poslije čega je ona otišla do mjesta gdje se nalazio ostatak novca i na njegov zahtjev sav novac u ukupnom iznosu od 8785 kuna stavila je u PVC vrećicu i predala mu. Verić je novac uzeo i zajedno s uzetim stvarima vrijednim 1604 kuna, a koje nije platio, napustio prodavaonicu.

Ni dva tjedna kasnije, točnije 19. rujna u poslijepodnevnim satima, Verić je, prema optužnici, došao u ljekarnu “Farmacija”, također u Mihanovićevoj ulici. Prišao je pultu i od djelatnice je zatražio nešto za imunitet i protiv kašlja. Kad mu je ona dala kapsule i druge pripravke i rekla koliko to košta, 37-godišnjak je iz rukava izvukao kuhinjski nož i svim prisutnima u ljekarni je rekao da legnu na pod.
Djelatnici je kazao “Izvadi sve iz kase i stavi u vrećicu!”, nakon čega je otišao do drugog pulta, gdje se nalazila druga djelatnica te je i od nje zatražio da mu preda sav novac. U strahu za svoj život, obje djelatnice dale su mu novac, koji je on stavio u najlonsku vrećicu te je potom sa 2800 kuna i s izabranim preparatima vrijednim 200 kuna napustio ljekarnu.

Neosnovana žalba

Verićevu žalbu Vrhovni je sud u potpunosti odbacio kao neosnovanu jer u njoj optuženik pogrešno smatra da prvostupanjska presuda ne sadrži razloge o okolnostima koje čine obilježja predmetnih kaznenih djela kvalificiranih razbojništava. Sud prvog stupnja je, stoji u presudi, upravo odgovarajući na prigovore obrane koji su isticani u tijeku rasprave, da se ne radi o tim kaznenim djelima, naveo zbog čega nalazi utvrđenim da je u oba slučaja Verić upotrijebio nož kao opasno oruđe prijeteći njime da će izravno napasti na život i tijelo prodavačicama u trgovini i ljekarni. Prema tome, prvostupanjski je sud o tim, kao i o svim ostalim odlučujućim činjenicama u obrazloženju presude iznio razloge.

Optuženik se, stoji nadalje, neosnovano žalio i zbog odluke o kazni jer pojedinačne utvrđene kazne zatvora u trajanju od po tri i pol godine, a što je minimalno zapriječena kazna zatvora za ova kaznena djela, niti jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci, nisu prestrogo odmjerene. Sud prvog stupnja je pravilno utvrdio i vrednovao sve olakotne i otegotne okolnosti te je optuženiku za ovakva teška kaznena djela za koje je zapriječena kazna zatvora do 12 godina, kroz izrečenu jedinstvenu kaznu izrekao primjerenu društvenu osudu koja će ispuniti svrhu kažnjavanja u smislu generalne i individualne prevencije.
Već tri godine “ležao” zbog pljačke kladionice

Život u zatvoru Veriću nije nimalo stran jer je na istom sudu i prije sedam godina osuđivan zbog razbojništva. Tada je osuđen zbog razbojništva koje je počinio u Kladionici Žderić u Bjelovar i odležao je u zatvoru tri godine. Tada je maskiran ušao u kladionicu i prišao pultu iza kojeg su bile dvije djelatnice te je iz džepa izvukao nož duljine 30 centimetara i njime im je zaprijetio. Zatražio je od njih da novac iz blagajne stave u vrećicu, što su one i učinile, nakon čega je pobjegao sa 600 kuna, ubrzo je uhvaćen i osuđen.

S. Gambiroža